Vzdělání a konstruktivní debata lékem proti konspiračním teoriím a fake news

Přitažlivost konspiračních teorií je zvláště velká v době, kdy tolik lidí tráví čas doma, sami a online.

Úvodník novin Financial Times ze 7. září 2020 se zamyslel nad konspiračními teoriemi. Ignorovat jejich existenci je nebezpečné, vzdělání a konstruktivní debata jsou účinnou zbraní proti lžím, tvrdí.

V období, kdy byli lidé v karanténě a zavření doma, vzrostl zájem například o konspirační teorii QAnon z roku 2017, která tvrdí, že prezident Donald Trump tajně bojuje se skupinou elitních pedofilů. Objevily se také kampaně proti očkování, které lžou o masových imunizačních projektech firmy Microsoft a tvrdí, že při očkování mají být lidé čipováni. Tyto teorie zní pro většinu lidí absurdně, ale jejich zastánci hrají stále větší veřejnou roli například v protestech proti karanténním opatřením v Evropě, tvrdí článek.

Dezinformace vždy ovlivňovaly politiku, ale přitažlivost konspiračních teorií je velmi vysoká v době, kdy tolik lidí tráví čas doma, sami a online, toto prostředí činí konspirační teorie zvláště svůdnými a také nebezpečnými.

Minulost ukazuje, že oslabování pravdy vede k vytvoření podmínek, ve kterých se daří lžím. Už před pandemií vedla rozdělená politická krajina stran, které se navzájem viní z fake news, k erozi důvěry v instituce.

Skupiny na sociálních sítích se snaží udržet nad šířením dezinformací kontrolu, píše dále úvodník. Ovšem jejich snahám bránit šíření konspiračních teorií se staví do cesty algoritmy, na kterých je tento typ obchodního modelu postaven. Algoritmy zahánějí ty nejvíc ohrožené stále hlouběji do „králičí nory“, tedy do prostředí, ze kterého se nemohou vymanit, a podporují je v nespokojenosti.

Lehké řešení neexistuje, přiznává dále úvodník. Ani armády kontrolorů fakt na tento problém nestačí, konspirační skupiny se snadno přemístí jinam. Podobně málo efektivní jsou zákazy některých aplikací, které jen odsouvají skupiny konspirátorů mimo zrak veřejnosti.

Zpravodajské služby by měly věnovat víc času na určení zdrojů dezinformací a zdrojů jejich šíření. Nicméně čím sofistikovanější je snaha o omezení deep fake, tím chytřeji se chovají i jejich šiřitelé.

Šíření iracionálních názorů a konspiračních teorií online je fenomén spojený s moderními technologiemi, snahy o nalezení zdánlivého řádu v chaotickém světě jsou ale staré jako lidstvo samo. A v dějinách jsou momenty, kdy racionalita zvítězila. Vzdělání a debata jsou v boji za pravdu životně důležité. Masová digitální gramotnost a fóra, která podporují debatu, nikoliv konfrontaci, jsou podle Financial Times nejlepším receptem, jak konspirační teorie potlačit.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.