Lavrov na Kypru jednal o ruském prostřednictví v krizi ve východním Středomoří

Ruský ministr zahraničí byl na Kypru v souvislosti s výročím navázání diplomatických vztahů obou zemí.

Ministr zahraničí Ruské federace Sergej Lavrov navštívil Kypr u příležitosti 60. výročí diplomatických vztahů obou zemí. Návštěva se sešla s probíhající krizí ve východním Středomoří, která se týká blízkých partnerů Ruska – Turecka na jedné straně a Kypru a Řecka na druhé straně.

Ministr zahraničí Kypru Nikos Christopoulidis nazval Lavrova hlubokým znalcem problému a sám Lavrov přislíbil roli Ruska jako prostředníka v případě, že o to projeví zájem všechny strany, kterých se spory týkají. Ruský šéfdiplomat dal také najevo, že Rusko na rozdíl od politiky USA nepoštvává jednotlivé země v regionu proti sobě. Lavrov to prohlásil po jednání s kyperským prezidentem, na kterém se rokovalo právě o situaci ve východním Středomoří, kde od 10. srpna narostlo napětí díky geologickému průzkumu turecké lodi Oruc Reis v oblasti řeckého ostrova Kastelorizo v blízkosti pevninského Turecka a v také v dalších oblastech, které si nárokují Kypr.

Další konflikt mezi Ankarou a Nikósií se týká potom turistické infrastruktury. Turecká strana chce ve městě Famagusta na Kypru otevřít lázeňské centrum, což je oblast, která byla uzavřena po roce 1974, kdy byl Kypr rozdělen. Usídlit se zde mohou podle dohod OSN jen původní obyvatelé města.

V tomto kontextu potom Spojené státy zrušily embargo na neletální zbraně pro Kypr, které platilo od roku 1987. Washington nazval řeckou část Kypru za hlavního partnera USA v regionu. Velvyslanec USA na Kypru pak v souvislosti s cestou Lavrova na Kypr nazval roli Ruska v regionu jako „destabilizační“.

Sergej Lavrov se během návštěvy snažil udělat všechno proto, aby odpověděl na hlavní obavy Kypru ve vztahu k Turecku. Lavrov řekl: „Také máme obavy ze situace ve Středozemním moři a co se týká vztahů s Tureckem jsme připraveni spolupracovat na zahájení dialogu s Tureckem, pragmatického, opírajícího se o vzájemné zájmy a hledání řešení, která budou spravedlivá a opírající se o mezinárodní právo.“ Po jednání s ministrem Christopoulisem Lavrov dodal, že prostřednické role se Rusko ujme v případě, že o to požádají všechny strany konfliktu.

Kyperský prezident vyznamenal ruského šéfdiplomata jedním z nejvyšších řádů Kyperské republiky Velkým křížem řádu Makaria III. a doplnil, že tehdejší SSSR uznal samostatnost Kypru jako první vůbec.

Dalšími tématy jednání ruského ministra zahraničí a kyperských představitelů byly otázky spojené s obnovou leteckého spojení mezi Kyprem a Ruskem, ekonomické vztahy a také nová kompromisní dohoda o zdanění ruského kapitálu na Kypru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.