Londýn si „chce vzít zpět kontrolu“ nejen z EU ale i ze Skotska a Walesu

Navržený zákon o vnitřním trhu svými dopady dramaticky omezuje pravomoci vlád v Edinburghu a Cardiffu. Schválně?

Velká Británie oficiálně opustila EU v lednu letošního roku, i když až do konce tohoto roku pokračuje „přechodné období“. Nicméně i tak zůstává otázka „dohody“ nebo „žádné dohody“ s EU politickým tématem. Velká Británie vede složitá jednání s EU, zatímco vztahy mezi centrální vládou v Londýně a tou skotskou v Edinburghu a velšskou v Cardiffu jsou vůbec nejhorší, píše Daniel Wincott.

S dohodou nebo bez ní ale čeká na Skotsko i Wales složitá doba. Největším problémem, kterému budou čelit, ale není obchodní dohoda mezi Británii a EU, ale dopady Brexitu na vnitřní strukturu devoluce s ohledem na nový zákon o vnitřním trhu, který Johsonova vláda připravuje. Devoluce znamená předání pravomocí, v tomto případě předání pravomocí centrální vlády v Londýně vládám Skotska a Walesu.

Obě devoluční vlády jsou frustrovanými pozorovateli vyjednávaní s EU. Obě by daly přednost zůstat EU co nejblíže, což je postoj, který je diametrálně odlišný od Johnsonovy vlády, která chce běžné obchodní vztahy na bázi „třetí země“ pro členské země EU.

Bez dohody dojde kupříkladu k zavedení cel v sektoru zemědělství. V oblasti některých produktů bude omezení evropské konkurence na domácím trhu dobré, například v případě mléčných výrobků, hovězího, vepřového a drůbeže. Naopak v případě britského vývozu skopového masa dojde k prudkému poklesu. Tento vzorec udeří tvrději na Skotsko a na Wales, kde je ekonomicky zranitelný chov ovcí situován. Vedle toho je zranitelný i místní rybolov, hlavně v těch oblastech Skotska a Walesu, kde se loví mořské plody.

Ovšem, jak autor dodává, i v případě, že dojde k dohodě, je to dohoda, která je velmi problematická právě pro Skotsko a Wales. Jedná se hlavně o dosavadní využití Británie jako „pozemního mostu“ pro irské exporty do Evropské unie. Irsko má plán využít rychlejších trajektů a obejde Británii. Některé změny už se projevily: například se jedná o skotský finanční sektor, který dělá 10 % ekonomiky. Banky se stěhují na kontinent.

Dopady brexitu na devoluce mohou být dost důležité. Zákon o vnitřním trhu má kontroverzní důsledky v severním Irsku, ale také navrhuje změny ve struktuře devoluce pro Skotsko a Wales. Zákon nemění přímo a formálně pravomoci jednotlivých vlád ve Skotsku a Walesu, ale jeho obsah svými dopady dramaticky omezuje jejich pravomoci. Pro vládu Borise Johnsona je totiž Brexit příležitostí, jak maximálně rozšířit prostor pro nezávislé jednání. Netýká se to jen EU, ale i devolučních vlád v Cardiffu a v Edinburghu, upozorňuje autor.

Johnson jedná o Brexitu bez většího angažovaní obou vlád. Pokud je smyslem co nejvíce narušit vzájemnou důvěru, dělá Johnson výbornou práci. Ve jménu ochrany britské politické unie, chce britská vláda dostat nové pravomoci v oblastech, kde platila devoluce, tj. třeba i v případě velkých infrastrukturních projektů. Příkladem je to, jakým způsobem Johnson už šibalsky obešel velšskou vládu v rozhodovacím procesu o nové pomocné silnici M4. Autor se vzhledem k této situaci ptá, zda pro Downing Street znamená „vzít si zpátky kontrolu“ nejen z Bruselu, ale i z Edinburghu a Walesu.

Psali jsme:

Británie má imperiálního premiéra

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.