Netflix poháněný ropou a plynem

Hollywood bojuje proti frakování, ale produkční společnosti rády tyjí z dotací generovaných producenty ropy. Paradox?

V době sociálních médií hollywoodské celebrity neztrácejí příležitost ukázat, že stojí s chudými, utlačovanými a spravedlivými. Ale mají způsob, jak se ukázat jako pokrytci, což o nich už víme.

Před několika lety se více než 100 hollywoodských známých osobností přihlásilo ke snaze zakázat hydraulické štěpení pod hlavičkou Artists Against Fracking (Umělci proti frakování). Není žádným tajemstvím, že mnozí z početných hollywoodských oponentů „frakování“ mají slabost pro soukromá letadla a dokonce i v jejich pokorných chvílích pro velká SUV. Není přehnané si myslet, že někteří z nich pravděpodobně pohltí více energie za den, než průměrní Američané za několik týdnů.

Ale bez technologie hydraulického štěpení by produkce ropy a zemního plynu v mém domovském státě Nové Mexiko téměř úplně vyschla, napsal Paul Gessing pro National Review.

Toto odvětví učinilo z Nového Mexika významného výrobce energie, klíčový zdroj příjmů a pracovních míst pro stát, který je obecně považován za jeden z nejchudších v USA. Frakování bezpečně otevřelo obrovské nové energetické zásoby s výrobou soustředěnou v Permské pánvi, která se nachází v jihovýchodním Novém Mexiku a je sdílená s Texasem. Nové Mexiko je ve skutečnosti třetím největším státem produkujícím ropu a na konci roku 2019 má více než 1 milion barelů denně. Třetinu celého státního rozpočtu generuje tento průmysl.

Pokud se národ bude řídit radami hollywoodských anti-frakovacích aktivistů, budou chudému státu a jeho chudým obyvatelům upírány výhody důležitého přírodního zdroje, míní autor. Zatímco frakování zůstává v Novém Mexiku legální (prozatím), pokrytectví Hollywoodu sahá mnohem dál než k boji proti této technologii: některé z jeho předních společností našly způsob, jak vysát daňové příjmy právě tady v Novém Mexiku, které by se jinak utratily za veřejné školy, zdravotní péči a další vládní služby.

Ve snaze dosáhnout lesku Hollywoodu rozdávají liberální politici Nového Mexika některé z nejštědřejších dotací, jaké jsou kdekoli k dispozici hollywoodským filmovým společnostem. To, že tyto společnosti mají sklon se přiklánět k liberálnosti, je samozřejmě jen náhoda.

Jako jeden z největších hollywoodských podniků je Netflix členem elitní skupiny veřejně obchodovaných akcií známých jako FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix a Google). Netflix se chlubí svou rychle rostoucí ziskovostí, ale je stále připraven spotřebovat obrovské dotace daňových poplatníků nejen od jednoho z nejchudších států v zemi, ale od státu, jež si může dovolit tyto štědré dotace vyplatit pouze díky příjmům z ropného a plynárenského průmyslu, který Hollywood tolik odsuzuje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.