Maas zůstává ve sporu s USA ohledně Severního proudu 2 tvrdý

Německý ministr zahraničí Heiko Maas v otázce dostavby plynovodu nechce USA ustoupit.

Americká vláda se již několik let snaží zastavit dokončení plynovodu Severní proud 2. Ministr zahraničí Heiko Maas (SPD) nyní znovu zdůraznil, že se sporu s USA nepoddá ani po nadcházející změně moci v Bílém domě, uvedly noviny Rheinische Post.

„Nemusíme hovořit o evropské suverenitě, pokud je zřejmé, že v budoucnu budeme dělat vše tak, jak chce Washington,“ řekl Maas. Spolková vláda svůj postoj vůči plynovodu nezmění.

Plynovod z Ruska do Německa je dokončen z 94 %. USA se jej stále snaží zastavit sankcemi a vyhrožují také německým společnostem. Američané své odmítnutí projektu zdůvodňují tím, že jejich evropští partneři jsou příliš závislí na ruském plynu. Navrhovatelé potrubí však USA obviňují, že chtějí v Evropě jen lépe prodávat svůj zkapalněný plyn.

Biden odmítá Severní proud 2 stejně jako Trump. Maas uvedl, že v budoucnu budou i nadále existovat témata, na která mají Spojené státy odlišné názory. „Je důležité, abychom měli společnou linii ohledně centrálních strategických a geopolitických otázek, abychom byli na stejné straně hřiště.“

Psali jsme:

 
Ilustrační foto: Autor – Wikicommons, licence CO.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.