Advokáti vůdců kosovské UÇK se pokusili znevážit platnost speciálního soudu v Haagu

Zločiny prý nespáchala Kosovská osvobozenecká armáda, ale mafie.

Speciální soud pro zločiny Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), který zasedá v Haagu, řeší případ čtyř vedoucích představitelů této armády, kteří se následně stali významnými kosovskými politiky, z nichž Hashim Thaçi byl kosovským prezidentem. Další souzení jsou jeho spolubojovníci Redžep Seljimij, Jakup Krasnićij a Kadrij Veselji. Tato čtveřice je obžalována pro zabití 98  lidí a nejméně 407 mučených a unesených osob (Srbů, Romů a neloajálních Albánců) v období od března 1998 až do září roku 1999.

Advokáti obžalovaných přišli s pokusem znevážit platnost Speciálního soudu s tím, že není způsobilý předvedené soudit, neboť jeho mandát skončil v srpnu roku 2020 a přednesené žaloby se nevztahují na Zprávu Rady Evropy o nehumánním zacházení s lidmi a ilegálním obchodu s lidskými orgány v Kosovu podanou žalobcem Dickem Martym, zvláštním zpravodajem Rady Evropy, na jejímž podkladě Speciální soud vznikl. Dále podle tvrzení advokátů se uvedené nehumánní zacházení s lidmi a obchodování s lidskými orgány odehrálo v severní Albánii až po létě roku 1999, což znamená, že se nejednalo o válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti. V interpretaci advokátů šlo o kriminální nebo mafiánskou trestnou činnost. Advokáti dále napadají povahu a začlenění UÇK s tím, že se nejednalo o bojovou frakci na způsob armády. Z toho důvodu nemohl být ani jmenován velitel, jehož podřízení by museli vykonávat jeho rozkazy.

Stejně tak advokáti zpochybňují existenci důkazů o takzvaném „žlutém domě“. Tento důkaz ale byl již uznán v dokumentu Rady Evropy, ve kterém Dick Marty uvádí trasu obchodování s lidskými orgány a přitom uvádí dvě „mučírny“ ve vesnici Cahan a Kukës v severní Albánii. V souvislosti s tím se Dick Marty zmiňuje i o Hashimu Thaçim a jeho třech přátelích ve zbrani.

Z výčtu argumentů obhajoby je jasné, že se advokáti čtveřice bývalých vůdců Kosovské osvobozenecké armády snaží různými prostředky znevážit obžalobu s tím, jak bylo uvedeno, že jde o dílo mafie a nikoli UÇK. Další, a to politickou obhajobou, je například výrok prezidenta Joe Bidena, že Hashim Thaçi bude v budoucnu považován za kosovského George Washingtona s tím, že kosovský lid vedl osvobozenecký boj proti svým utlačovatelům.

Před dvěma dny byl v Belgii zadržen další bývalý člen UÇK, a tím se počet zadržených a souzených v Haagu členů zvýšil již na osm.

Zvláštní soud v Haagu podporovaný Evropskou unií vznikl na podkladě zprávy žalobce Dicka Martyho pro Radu Evropy a funguje jako součást kosovského soudního systému. Má mandát k řešení obvinění z válečných zločinů a politických vražd Kosovské osvobozenecké armády v letech 1998 až 2000. Kosovský parlament přijal právní předpisy umožňující zřízení specializovaných komor Zvláštního soudu, a to pod tlakem Západu. Proti jeho vzniku protestovali veteráni UÇK. Soud je v Kosovu nepopulární, neboť je považován za pokus o diskreditaci války vedené UÇK za osvobození Kosova od srbské represe.


Neuvěřitelné: Kosovský právník obviňuje EU za nepravdy kolem tzv. “žlutého domu”

Kosovský právník Tom Gashi se rozhodl bojovat s rozhodnutím EU, konkrétně Rady Evropy za její zprávu o vraždách a obchodování s lidskými orgány. Ze zločinů je obviněna Kosovská osvobozenecká armáda (UÇK) a měla je spáchat na teritoriu Albánie ve vesnici Gur nedaleko města Burel v takzvaném „žluté domě“.

Právník hodlá žalovat Dicka Martyho, Carlu del Ponteovou a José Pabla Baraybara, forenzního experta provádějícího místní šetření za to, že na pověsti poškodili albánskou rodinu Mersina Katuchiho vlastnícího „žlutý dům“ a také albánský stát. Gashi podává trestní oznámení, které se opírá o tvrzení, ve kterém uvádí: „Přestože v rodinném domě Katuchiho nebyly nalezeny žádné důkazy o obchodování s lidskými orgány, Dick Marty uvedl v omyl Radu Evropy tvrzením, že během války a po ní členové UÇK údajně zde zadržovali stovky civilistů, Albánců, Srbů a Romů. Měli je mučit, zabíjet a jejich těla využít k mezinárodnímu obchodování.“ Dick Marty podle kosovského právníka se v přestrojení s forenzním expertem Baraybarem a bez povolení dostali do domu Katuchiho. Na pokladě této prohlídky Dick Marty vypracoval zprávu pro Radu Evropy.

Podle právníka Gashiho možná albánské úřady o všem ví, ale uchovávají to v tajnosti, neboť se jednalo o nezákonnou prohlídku domu, kterou povolil pouze jeden bývalý člen albánského parlamentu a policie.

Majitel „žlutého domu“ Katuchi vypověděl, že ho vyšetřovatelé deset hodin zadržovali bez předložení jakéhokoli povolení: „Ptali se mě na skvrny od krve, řekl jsem jim, že je to od porodu dětí a že jsme také řezali maso.“ Katuchi dodal, že když mělo dojít na hřbitově v Burelu k exhumaci hrobů, tak se místní vzbouřili. Majitel „žlutého domu“ také tvrdí, že  nikdy neviděl příslušníky UÇK. Nakonec si myslí, že by se mu měli albánský stát, Dick Marty a soudkyně Carla del Ponteová omluvit.


Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.