Americký ministr požaduje zastavení plynovodu Severní proud 2

Plynovod je „špatný pro Evropu, špatný pro USA,“ říká Blinken o kontroverzním německo-ruském projektu.

Nový americký mininistr zahraničí Antony Blinken zavítal do Bruselu – jedná se o jeho první oficiální návštěvu NATO a EU. Neztrácel čas a poukázal na jeden z konfliktů: probíhající spor o projekt plynovodu Severní proud 2, který má v úmyslu pumpovat ruský plyn přes Německo do Evropské unie.

„Prezident Joe Biden to řekl velmi jasně. Věří, že plynovod je špatný nápad, špatný pro Evropu, špatný pro USA, v konečném důsledku je to v rozporu s vlastními bezpečnostními cíli EU,“ uvedl Blinken 23. března na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Německo prosazuje dokončení plynovodu navzdory vytrvalému odporu USA, který trvá více než 10 let. Američtí představitelé tvrdí, že plynovod, který má ročně přepravit 55 miliard kubických metrů zemního plynu přímo z Ruska do Německa přes Baltské moře, způsobí, že bude Evropa příliš závislá na ruských dodávkách energie. Také obejde Ukrajinu, západního spojence, a potenciálně ji připraví o cenné tranzitní poplatky. Například podle nedávných slov bývalého ministra ekonomiky a ekonoma Volodymyra Lanového se má jednat o 3 miliardy dolarů ztrát. Exministr a ekonom považuje tyto ztráty pro státní firmu Naftogaz a pro jeho vedení za „nekritické“, zato se dotknou občanů. Lanovoj totiž dodal, že náklady ponesou občané v důsledku toho, že vláda na Ukrajině zvýší ceny za energie a další poplatky.

Washington dosud uvalil sankce pouze na ruskou společnost KVT-RUS, která provozuje plavidlo Fortuna na kladení potrubí. Tato opatření oznámila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa krátce před koncem svého funkčního období v lednu.

Blinken minulý týden odsoudil plynovod jako „ruský geopolitický projekt, jehož cílem je rozdělit Evropu a oslabit evropskou energetickou bezpečnost“. Potrubí je již z 95 % dokončeno a podle odborníků by mohlo být hotové do září. Zastánci plynovodu dlouhodobě obviňují USA z podkopávání projektu s cílem zvýšit prodej jejich zkapalněného plynu v Evropě.

Blinken se dále setkal s ministry zahraničí Visegrádské skupiny. „Tito členové V4 (Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko) jsou spojenci NATO a hrají důležitou roli při posilování střední Evropy a Transatlantické aliance,“ uvedl na svém Twitteru.

Blinken se má ve středu 24. března sejít v Bruselu s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Cavusoglu a zúčastnit se zasedání NATO. Dále jsou naplánovaná setkání s ministry zahraničí Estonska (Eva-Maria Liimetsová), Lotyšska (Edgars Rinkēvičs) a Litvy (Gabrielius Landsbergis). Blinken bude jednat i s představiteli EU Ursulou von der LeyenovouJosepem Borrellem.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.