Skryté ideologické překážky brání rychlému očkování

Globální snaze o očkování brání nejen výrobní a distribuční potíže, ale také ideologie západní nadvlády, míní profesor filozofie Santiago Zabala.

Vlády z celého světa si jsou vědomy, že nejrychlejší a nejméně nákladnou cestou z této pandemie je rozsáhlé očkování. První bezpečné a účinné vakcíny byly ohlášeny už v listopadu 2020.

Rychlé hromadné očkování se však v mnoha zemích ukázalo jako iluzivní z mnoha důvodů (spíše politických či dokonce ideologických, než praktických). Nespravedlnosti kolem výroby a distribuce vakcín ponechaly mnoho zemí bez dostatečných dávek vakcín k imunizaci i těch nejzranitelnějších částí své populace, napsal Santiago Zabala pro web televize Al-Džazíra.

Pokud tyto překážky nebudou rychle odstraněny, bude se tím prodlužovat zdravotní krize, která si vyžádala už více než 2,7 milionů životů a zničila globální ekonomiku. Neschopnost dosáhnout kolektivní imunity brzy může mít také za následek rozsáhlou politickou nestabilitu a pád některých vlád, kterým se dosud podařilo zůstat ve funkci navzdory mnoha chybám a chybným krokům.

„Me First!“

Přístup bohatých zemí produkujících vakcíny „Me First!“ (já na prvním místě) nejen oddaluje očkování, ale také připravuje půdu pro vznik mutací, které jsou méně citlivé na vakcíny.

Podle generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse není tento přístup udržitelný, protože umožňuje šíření a mutace viru v oblastech, kde nemají přístup k vakcínám, což by mohlo narušit účinnost stávajících vakcín všude. Farmaceutické společnosti a západní vlády zablokovaly návrhy na vzdání se patentů na vakcíny, což ještě více ztěžuje imunizaci občanů v mnoha zemích s nízkými a středními příjmy (psali jsme zde).

Váhavý Západ a předsudky

Mezitím váhavost ohledně očkování v mnoha zemích roste a vyvolává vážné otázky ohledně jejich schopnosti dosáhnout v nejbližší době kolektivní imunity. Problém je obzvláště závažný na Západě.  Příčiny jsou různé: rostoucí nedůvěra v politické a vědecké elity, kulturní úpadek způsobený sociálními médii (např. šíření neověřených informací, konspiračních teorií, nezájem o fakta), píše dále Zabala.

Předsudky vůči očkovacím látkám, které byly vyvinuty v nezápadních zemích, jsou další velkou překážkou ve snaze o globální očkování. Mnoho lidí po celém světě (zejména na Západě) tvrdí, že by odmítli jakoukoli vakcínu, která nebyla vyvinuta západním národem/společností.

Zabala píše: Pokud máme tuto pandemii ukončit, musíme vnímat skrytou ideologii západní nadřazenosti a čelit jí jako zásadní překážce masového očkování. Je třeba také uznat, že výklad informací, shromážděných okrajovými politickými aktéry na sociálních sítích, obrací masy proti bezpečným a účinným vakcínám.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.