Drony jako společný projekt Ukrajiny a Turecka

Ruské vojenské aktivity v Černém moři neznepokojují pouze Ukrajinu, ale také iritují Turecko – to je důvod pro spolupráci obou zemí.

Rusko v posledních týdnech demonstrovalo svoji vojenskou sílu masivním rozmístěním vojsk na hranicích s Ukrajinou. Přestože ministr obrany Sergej Šojgu ohlásil ukončení vojenského manévru, situace zůstává napjatá, zejména v oblasti Černého moře: Rusko zakazuje plavit se ve vodách kolem anektovaného Krymu až do podzimu. To Ukrajině ztěžuje přístup do jejích vlastních přístavů v Azovském moři.

Vzhledem k situaci v oblasti usiluje Turecko o spolupráci s Ukrajinou v rámci svých vlastních zájmů, protože Rusko prakticky obklopuje Turecko vojenskými aktivitami, od Černého moře po jižní Kavkaz až po jeho jižního souseda Sýrii a Středomoří. Turecko sice nepokládá Rusko za nepřítele, ale je to jeho rival.

Spolupráce Ukrajiny a Turecka

Podle sdělení ukrajinského ministerstva obrany ministři obou stran jednali konkrétně o realizaci smluv z prosince 2020 na stavbu lodí (korvety), spolupráci na průzkumných a bojových dronech typu Bayraktar a dalších projektech, zejména v leteckém průmyslu.

„Bayraktar TB2“ s přidruženými muničními a kontrolními stanicemi je hlavní zakázkou. Ukrajina již koupila malý počet těchto bezpilotních vzdušných dopravních prostředků a alespoň je využívá v režimu testování.

Znamením, že Rusko na to reaguje, mohlo být vojenské cvičení na začátku dubna, během něhož ruské ozbrojené síly na hranicích s Ukrajinou byly rovněž proškoleny v opatřeních „elektronického boje a protivzdušné obrany na ochranu před útoky dronů“.

Turecké drony se osvědčily proti ruským zbraňovým systémům v Sýrii, Libyi a ve válce mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Ukrajina má v rámci společného projektu s Tureckem vyrábět motory pro drony. Tímto způsobem Ukrajina a Turecko vyvažují to, co jim jiné státy, jako jsou USA, nedodávají, pokud jde o zbraně nebo komponenty. Je to také reakce na militarizaci regionu Ruskem.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Bayhaluk – CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53447052

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.