Draghi navštívil kancléřku Merkelovou v Berlíně

Italský premiér Mario Draghi zavítal v pondělí 21. června do Berlína. Tématem rozhovorů s kancléřkou byla zejména pandemie, migrace a situace v Libyi. Podobný obsah bude mít i aktuální zasedání Evropské rady.

Kancléřka Angela Merkelová vřele přivítala svého přítele Maria Draghiho, italský premiér v Berlíně připomněl hluboké přátelství mezi Itálií a Německem.

Draghi zmínil, že Němci jsou nejčastějšími turisty v Itálii, uvedl také, že mezi italskými komunitami v zahraničí je ta v Německu druhá po Argentině a že výrobní sektory Itálie a Německa jsou nejsilnější v Evropě a tak se dokonale doplňují.

Merkelová poděkovala Draghimu za italskou angažovanost v případě Lybie, kdy „Itálie je zemí, která věnovala tolik znalostí a energie řešení libyjské otázky“.

Pandemie a migrace

Kancléřka si s italským premiérem vyměnila také názory na témata, která budou projednána na zasedání Evropské rady 24. až 25. června. Zaměří se na pandemii a migraci – zde panuje shoda, že je třeba zlepšit situaci v zemích původu.

Co se týče pandemické situace, patřila Merkelová spolu s italským premiérem k „opatrným“. Nyní jsou oba rádi, že se situace zásadně zlepšuje. „Víme však také, jak křehký tento pokrok stále je,“ varovala Merkelová. Přestože se proočkovanost zvyšuje, kolektivní imunitě se zatím neblížíme.

V případě migrace se Evropská rada zaměří na vnější rozměr, zejména na situaci v zemích původu: Tunisku a Libyi. Oba se shodli na tom, že EU musí být v severní Africe více přítomna. Kancléřka také zdůraznila, že „musíme řešit otázku, odkud lidé pocházejí. Nelegální migraci musíme nahradit migrací legální.“ Klíčovým problémem je zejména to, jak přimět lidi z mnoha zemí původu, zejména z Afriky, aby se vrátili domů, když nemají právo na azyl.

Na zasedání Evropské rady má být dle pozvánky „zhodnocena situace na jednotlivých migračních trasách. „Naším cílem je i nadále zabránit ztrátám na životech a snížit tlak na hranice EU. Zaměříme se proto na vnější rozměr s cílem posílit spolupráci se zeměmi původu a tranzitu. Měli bychom nařídit opatření, která rychle přinesou výsledky,“ uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

Zotavení z pandemie, Rusko a eurozóna

Dalším tématem na zasedání Evropské rady bude zotavení z pandemie COVID-19 v EU i ve světě. Úspěšná očkovací kampaň, která je v plném proudu v celé EU, spolu se zavedením digitálního covid certifikátu usnadní volný pohyb v letních měsících i po nich. Je však třeba bedlivě sledovat mutace a koordinovaně omezovat jejich šíření.

„Jak bylo dohodnuto v únoru, zapojíme se také do první výměny zkušeností získaných z dosavadního průběhu pandemie, abychom se co nejlépe připravili na budoucí krize. Budeme diskutovat o tom, jak může EU nadále vést úsilí o očkování světa prostřednictvím vývozu a darů a jak zvýšit celosvětové dodávky vakcín,“ sdělil dále Michel.

V návaznosti na květnovou rozpravu a zprávu Komise a vysokého představitele EU se bude diskutovat o vztazích s Ruskem. Bude zhodnoceno provádění nedávných rozhodnutí o Bělorusku. Očekává se, že budou přijaty také závěry o Libyi, Sahelu a Etiopii.

Na závěr pátečního zasedání Evropské rady se připojí předsedové Evropské centrální banky a Euroskupiny, kteří se zúčastní summitu eurozóny v inkluzivním formátu. Bude se diskutovat o budoucnosti a o tom, jak podpořit silné a udržitelné hospodářské oživení. To zahrnuje řešení dalšího postupu v oblasti bankovní unie a unie kapitálových trhů, jakož i koordinace politik v eurozóně.

Ilustrační foto: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99534828

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.