Změna klimatu ztěžuje vojákům plnění jejich úkolů, stěžuje si NATO

Změna klimatu je jednou z určujících výzev současnosti a nevyhýbá se ani Severoatlantické alianci.

Větší teplotní extrémy, zvyšování hladiny moří, rychlé změny srážkových poměrů a rostoucí četnost a intenzita extrémních povětrnostních jevů jsou zkouškou odolnosti našich vojenských zařízení a kritické infrastruktury, zhoršují účinnost našich schopností a mohou vytvářet obtížnější podmínky pro naše vojenské operace a mise, uvádí se na webu NATO. (Upozorňujeme čtenáře, že zpráva má informační charakter. Zprávy nekomentujeme a ani nevyjadřují názory redakce. – pozn. red.)

Dopady změny klimatu utvářejí naše geopolitické prostředí a mohou ovlivnit chování států. Například tání věčně zmrzlé půdy, rozšiřování pouští a otevírání nových námořních tras jsou faktory, které mohou přispívat ke zvýšené nestabilitě a geostrategickému soupeření.

Důsledky změny klimatu zahrnují sucho, erozi půdy a zhoršování stavu mořského prostředí. Ty mohou vést k hladomoru, záplavám, ztrátě půdy a zdrojů obživy a mají nepřiměřený dopad na ženy a dívky, jakož i na chudé, zranitelné nebo marginalizované skupiny obyvatelstva, a také mohou potenciálně zhoršovat nestabilitu států, podněcovat konflikty a vést k vysídlování, migraci a mobilitě lidí, což vytváří podmínky, které mohou být využity státními i nestátními aktéry, kteří ohrožují Alianci nebo ji zpochybňují.

Změna klimatu a bezpečnost je rovněž nedílnou součástí agendy „NATO 2030“, kde se v bodě 7 uvádí, že „vedoucí představitelé NATO se zavázali výrazně snížit emise skleníkových plynů z vojenských aktivit a zařízení. Vyzvali generálního tajemníka Jense Stoltenberga, aby vypracoval konkrétní a ambiciózní cíl pro snížení emisí skleníkových plynů politickými a vojenskými strukturami a zařízeními NATO a aby posoudil možnost dosažení nulových čistých emisí do roku 2050.“

Bezpečnostní důsledky změny klimatu se projevují v sousedství NATO, ať už v Sahelu, na Blízkém východě a v severní Africe nebo v Arktidě, stejně jako na území spojenců NATO.

Aliance zvýší informovanost tím, že bude mnohem pečlivěji monitorovat a sledovat změny klimatu a investovat do lepšího výzkumu, sdílení a analýzy dat. Urychlí své přizpůsobení, aby mohlo nadále fungovat za všech podmínek, včetně extrémních veder a mrazů, stoupající hladiny moří a přírodních katastrof. NATO se bude podílet na snižování vojenských emisí.

Ekologizace armád nabízí skutečné výhody, protože snižuje závislost na dodávkách fosilních paliv a zvyšuje efektivitu operací. NATO si uvědomuje, že se ve svém úsilí o řešení bezpečnostních důsledků změny klimatu musí spojit s dalšími mezinárodními zúčastněnými stranami, a proto od roku 2022 zahájí mezinárodní dialog o změně klimatu a bezpečnosti.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.