S nástupem elektromobilů bude muset Evropa přeškolit mnoho svých pracovníků

Evropský automobilový průmysl čeká obrovská „rekvalifikace“.

Přechod na elektrická vozidla si vynutí rozsáhlé změny v automobilovém průmyslu a bude vyžadovat podporu EU pro „rekvalifikační“ programy, které pomohou pracovníkům připravit se na budoucnost bez emisí.

Průmyslová skupina „Platforma pro elektromobilitu“ (Platform for Electromobility) uvedla, že podle zprávy společnosti Boston Consulting Group klesne do roku 2030 zaměstnanost v evropském automobilovém průmyslu v souvislosti s přechodem na elektromobily o méně než 1 % ze současných 5,7 milionů lidí.

Počet pracovních míst u výrobců a tradičních dodavatelů zaměřených na spalovací motory se však sníží o 20 %, resp. 42 %, což znamená, že se v součtu zruší 500 000 pracovních míst. Současně se podle studie zvýší zaměstnanost u dodavatelů zaměřených na technologie s nulovými emisemi o 300 000 pracovníků, což představuje 10% nárůst.

Výrobci automobilů varovali, že ohrožena budou zejména pracovní místa v továrnách na výrobu konvenčních spalovacích motorů, a vyzvali Evropskou unii, aby pomohla zmírnit dopady přechodu na elektrickou energii na tyto pracovníky.

Úkol pro vlády

Vlády musí provádět celoekonomické plánování pracovních sil na úrovni jednotlivých zemí, včetně pokročilých modelů nabídky a poptávky. Aby bylo možné pomoci zaměstnancům zvládnout jejich přechod, je nezbytné přehodnotit vzdělávání a rekvalifikaci a poskytnout další iniciativy. Veřejný sektor by měl také vybudovat nové kariérní a pracovní platformy, které umožní pracovníkům rychlejší a snadnější orientaci v pracovních místech a možnostech vzdělávání. Sociální záchranné sítě bude třeba aktualizovat, aby mohly podporovat zvyšování a rekvalifikaci během přechodných období a podporovat pracovníky na částečný úvazek a osoby, které nejsou schopny nebo ochotny přizpůsobit se novým výzvám. V neposlední řadě by vlády měly podporovat inovace a malé a střední podniky během přechodů, protože jim chybí analytické a vzdělávací zdroje větších společností.

 

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.