Turecko má rekordní inflaci. Erdogan si možná otevřel vrátka pro předčasné volby

V zemi se také zvýšily spotřebitelské ceny o dvojciferné číslo, což dál oslabilo příjmy a úspory. Podpora vládě oslabuje.

Roční míra inflace se v Turecku minulý měsíc vyšplhala na 36,1 %. Je to nejvyšší hodnota za 19 let vlády Recepa Tayyipa Erdogana. Míra inflace ukazuje na hloubku měnové krize, se kterou ze země potýká. Agentura Reuters předpokládá, že krizi vyvolal prezident Erdogan svou neortodoxní politikou snižování úrokových sazeb.

Podle pondělních (3. ledna) dat Tureckého statistického úřadu vzrostly v prosinci spotřebitelské ceny o dvojciferné číslo, konkrétně o 13,58 %. Tato skutečnost ještě více snížila příjmy a úspory tureckých občanů. Odhaduje se, že zvýšení indexu spotřebitelských cen by mohlo v letošním roce dosáhnout více než 30 %.

Turecká měna ztratila v uplynulém roce 44 % svojí hodnoty. Někteří ekonomové odhadují, že inflace v Turecku by mohla na jaře letošního roku dosáhnout až 50 %. Už dnes má v mezinárodním srovnání Turecko osmou nejvyšší inflaci na světě.

Prezident Erdogan se v pondělním vystoupení zaměřil na údaje o obchodu, které ukázaly, že vývoz v loňském roce vzrostl o třetinu na 225 miliard dolarů.

„Máme jen jednu starost: vývoz, vývoz a vývoz,“ řekl v projevu a dodal, že obchodní údaje ukázaly šestinásobný nárůst vývozu během jeho působení v čele země. Prohlásil také, že je zarmoucen výší inflace v zemi a přislíbil, že učiní kroky, aby ji snížil.

Centrální banka potřebuje podpořit měnu a doplnit své vyčerpané rezervy, požádala proto v pondělí vývozce, aby jí 25 % svých příjmů v tvrdé měně prodali za liry.

Ekonomické problémy země se už projevují na politické podpoře prezidenta Erdogana, informovala agentura Reuters na konci prosince. Podle některých pozorovatelů Erdogan otevřel dveře k předčasným volbám, když ohlásil zvýšení minimální mzdy o 50 % a ochranu vkladů (informovali jsme zde). I když prezident a čelní představitelé vládnoucí strany AK odmítají oficiálně konání voleb před rokem 2023, lze předpokládat, že v kontextu pokračujícího propadu podpory se Erdogan rozhodne právě pro tuto možnost.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.