USA platí vysokou cenu za zákaz čínských zařízení 5G

S nástupem budoucího připojení 5G tlačí USA na malé operátory, aby nahradili jakékoli části své infrastruktury pocházející z Číny – bez ohledu na náklady.

Dne 30. června 2020 označila Federální komise pro komunikace (FCC – Federal Communications Commission) společnosti Huawei a ZTE za hrozbu pro národní bezpečnost. Tento krok měl za následek problémy pro americký venkov a malé bezdrátové operátory, kteří se spoléhají na zařízení, včetně zařízení pro sítě 5G, od těchto dvou čínských telekomunikačních gigantů. Téměř o dva roky později vyšlo najevo, že zesílená kontrola bude USA stát závratných 5,6 miliard dolarů, informoval web Tech HQ.

Nařízení FCC z poloviny roku 2020 následovalo po přijetí zákona o bezpečných a důvěryhodných komunikačních sítích z roku 2019, který brání využívání federálních dotací na nákup komunikačních zařízení od „nedůvěryhodných dodavatelů“, jako jsou Huawei a ZTE. Legislativa rovněž nařídila program vyjmi a nahraď , jehož cílem je odstranit stávající zařízení od obou čínských firem.

Komise otevřela lhůtu pro podávání žádostí do programu mezi 29. říjnem 2021 a 28. lednem 2022. Podle zprávy místních médií Kongres USA vyčlenil na program 1,9 miliardy dolarů, ale předběžný součet žádostí o proplacení odhalil nedostatek ve výši 3,7 miliardy dolarů.

Odborníci totiž varovali, že přidělené prostředky pravděpodobně nepokryjí náklady na vyřazení a výměnu zakázaného vybavení menších dopravců, zejména proto, že vybavení od schválených dodavatelů je často výrazně dražší. Už takhle byli malí operátoři vládou povzbuzováni, aby poskytovali služby za co nejnižší cenu, což mnohé přimělo ke snížení nákladů díky zařízením od společností Huawei a ZTE.

„V loňském roce Kongres vytvořil první program svého druhu, v jehož rámci FCC proplácí poskytovatelům služeb jejich úsilí o zvýšení bezpečnosti našich národních komunikačních sítí,“ uvedla v prohlášení předsedkyně FCC Jessica Rosenworcelová. „Obdrželi jsme více než 181 žádostí od operátorů, kteří vypracovali plány na odstranění a výměnu zařízení ve svých sítích, jež představují hrozbu pro národní bezpečnost. Přestože nás čeká další práce na přezkoumání těchto žádostí, těším se na spolupráci s Kongresem, abychom zajistili, že pro tento program bude k dispozici dostatek finančních prostředků, které posunou bezpečnostní cíle Kongresu a zajistí, že Spojené státy budou i nadále v oblasti bezpečnosti 5G zaujímat vedoucí postavení.“

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.