Rada EU prodloužila sankce vůči syrskému režimu

Rada s ohledem na pokračující represe proti civilnímu obyvatelstvu v Sýrii prodloužila platnost omezujících opatření EU vůči tamnímu režimu o další rok, tedy do 1. června 2023.

Sankce vůči Sýrii byly zavedeny v roce 2011 v reakci na násilné represe proti civilnímu obyvatelstvu. Jsou namířeny rovněž proti společnostem a předním podnikatelům, kteří mají prospěch z vazeb na režim a válečnou ekonomiku. Omezující opatření zahrnují mimo jiné zákaz dovozu ropy, omezení určitých investic, zmrazení majetku Syrské centrální banky drženého v EU, omezení vývozu zařízení a technologií, které by mohly být použity k vnitřním represím, jakož i zařízení a technologií pro monitorování nebo odposlechy internetové či telefonické komunikace.

V rámci cíleného přístupu EU k uplatňování sankcí jsou sankce vůči Sýrii navrženy tak, aby nebránily poskytování humanitární pomoci. Sankce EU se proto nevztahují na vývoz potravin, léků nebo zdravotnického vybavení a je stanovena řada specifických výjimek pro humanitární účely.

EU vývoj syrského konfliktu průběžně přezkoumává a na základě vývoje situace na místě může rozhodnout o obnovení sankcí a o změně seznamu subjektů nebo osob, proti nimž jsou namířeny.

EU je i nadále odhodlána nalézt trvalé a věrohodné politické řešení konfliktu v Sýrii na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2254 a Ženevského komuniké z roku 2012.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.