Co Evropané nevědí o potravinách, které dostávají na svůj talíř

Výzkumy ukazují, že průměrný Evropan spotřebuje 60,6 kg sóji ročně, protože se jedná o hlavní krmivo používané k výrobě mléčných výrobků, ryb, vepřového, hovězího a kuřecího masa.

Brazilské Cerrado, které se nachází v sousedství amazonského deštného pralesa, je biologicky nejrozmanitější savanou na světě a domovem statisíců rodin. Toto místo však rychle a násilně mizí, přestože se místní komunity houževnatě staví za svá práva. Poslechněte si jejich příběh v tomto třídílném videoseriálu, který byl zveřejněn v rámci kampaně #Together4Forests.

„Bratře, tito lidé sem přišli s tím, že tato oblast je jejich. Přivezli s sebou velké stroje, které tu vyčistily oblast a postavily ploty. Přijeli se dvěma nebo třemi pickupy plnými ozbrojených mužů,“ říká Jossone Lopes Leite z komunity Cachoeira ve Formosa do Rio Preto (BA).

Jossone Lopes Leite je členem jedné z tradičních komunit, které žijí v savaně Cerrado již 200 let. Nyní však denně čelí hrozbám a zastrašování a kvůli megalomanským farmám, jako je Estrondo, již přišli o většinu své půdy a úrody. Ty zabírají plochu více než 300 000 hektarů brazilského Cerrado a zničily tuto bohatou savanu. A mění životy komunit v peklo.

„Podívejte, dopustili se tu na nás mnoha násilností. Byly doby, kdy jsme nemohli jít ven, abychom se postarali o náš dobytek. Kdybych se o to pokusil, kdybych vyjel na motorce, pravděpodobně bych se nevrátil,“ dodává Sabino Batista Gomes z komunity Cachimbinha ve Formosa do Rio Preto (BA).

Jen ve sklizni 2020/21 dovezla EU z Brazílie 16 milionů tun sóji. Více než 50 % brazilské sóji se pěstuje v oblasti Cerrado. Ta se dostala do většiny našich jídel, ale ne dobrovolně. Výzkumy ukazují, že průměrný Evropan spotřebuje 60,6 kg sóji ročně, protože se jedná o hlavní krmivo používané k výrobě mléčných výrobků, ryb, vepřového, hovězího a kuřecího masa.

„Je to zločin za zločinem. Je financován zdola, prostřednictvím špinavých výrobních programů, aby se ve Walesu chovaly tlusté krávy, vyváželo maso do Spojených států, vyráběl se cheeseburger o 7 000 kaloriích a způsobovala se obezita u dětí,“ vysvětluje Iremar Barbosa de Araujo, komunita Couro de Porco, Correntina (BA).

V Bahii vysychají řeky a místní obyvatelé jsou bezmocní, protože agrobyznys proniká skrze národní legislativu a ničí Cerrado velkou rychlostí. Jen jedna farma může z řeky Arrojado, která je jedním z hlavních zdrojů vody pro místní komunity, odebrat 106 milionů litrů vody denně.

Při produkci sóji se také používá nejvyšší množství pesticidů ve srovnání s ostatními komoditami. „Podle mě na nás agrobyznys útočí. Tlačí nás k tomu, abychom také používali pesticidy. Myslím si, že dnes jsme nuceni jíst otrávené potraviny,“ dodává Adaildo Jose Alves da Silva z komunity Morro D’agua v Gilbués (PI).

Polovina používaných pesticidů je považována za vysoce nebezpečnou pro člověka a v Evropě je zakázána. „Před lety byste o něčem takovém u nás neslyšeli. Vysoký krevní tlak, cukrovka, rakovina, ty se teď vyskytují hodně. A to musí být způsobeno těmito jedy,“ říká Lucineide de oliveira Sousa, komunita Melancias, Gilbués (PI).

Komunity Cerrado musí být vyslyšeny a v novém zákoně o odlesňování musí být náležitě zohledněny dopady na původní a místní obyvatele. O tomto zákonu se bude hlasovat ve výboru ENVI Evropského parlamentu 11. a 12. července, připojte se ke kampani #Together4Forests a připomeňte poslancům Evropského parlamentu, proč potřebujeme zákon, který může přinést skutečnou změnu.

„Pokud chce EU přežít, musí se Evropa podívat na to, co se zde děje. Protože dodávky případně skončí,“ uzavírá Iremar Barbosa de Araujo, komunita Couro de Porco, Correntina (BA).

Zdroj: World Wide Fund For Nature, „Hidden soy, hidden violence, hidden pollution“ (29.06.2022)

Licence: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.