OSN: Bez ruských hnojiv to nepůjde

Minulý měsíc Turecko pomohlo OSN zprostředkovat dohodu, která Ukrajině uvolnila cestu k vývozu 22 milionů tun kukuřice a dalšího obilí, jež uvízlo v jejích černomořských přístavech od 24. února, kdy Rusko zahájilo invazi.

Šéf OSN António Guterres v sobotu ukončil svou cestu po Evropě a dohlédl na vyplutí dvou lodí zapojených do iniciativy Black Sea Grain Initiative, operace, kterou zprostředkovala OSN a jejímž cílem je přinést do oblasti Afrického rohu naléhavě potřebnou pomoc od hladu.

V celém Africkém rohu je kritická situace: hynou hospodářská zvířata a je akutní nedostatek vody a potravin.

První námořní zásilka ukrajinské pšenice pro humanitární operace Světového potravinového programu OSN (WFP– World Food Programme) opustila 19. srpna ukrajinský přístav Južnyj, což je další významný milník v úsilí dostat tolik potřebné ukrajinské obilí ze země postižené konfliktem zpět na světové trhy a do zemí nejvíce postižených celosvětovou potravinovou krizí.

Je důležité dále zvyšovat vývoz obilí. To platí i pro vývoz z Ruska, na který se sankce nevztahují. OSN na tom pracuje. Rusko tvrdí, že kvůli sankcím a souvisejícím problémům s pojištěním je pro něj obtížné pronajímat lodě. Guterres však upozorňuje, že důležitá jsou zejména ruská hnojiva: „Je důležité, aby všechny vlády a soukromé lodní společnosti spolupracovaly a zajistily, že se na trh dostane zboží z Ruska, na které se nevztahují sankce. Bez dostatečného množství hnojiv v tomto roce nemusí být příští rok dostatek potravin.“

Bezprostřední dopad by však mělo i to, kdyby se z Ukrajiny a Ruska rychle vyvezlo více obilí a hnojiv. To by mělo pozitivní vliv na ceny na světovém trhu: „Získání většího množství potravin a hnojiv z Ukrajiny a Ruska je důležité pro uklidnění trhů a snížení cen.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.