Ještě dva měsíce?

Josef Buřič píše s ohledem na nové statistiky o ne moc nadějných vyhlídkách vývoje české ekonomiky.

Je začátek září, máme po velké demonstraci na Václavském náměstí, kterou svolali „proruské živly.“ Taky máme nová data o vývoji naší ekonomiky. Ta opravdu nejsou moc nadějná. Možná se už něco děje…

Je to trochu problém – jsou to sice jen globální data – o vývoji průmyslu, stavebnictví atd. A od nich je moc daleko k jednotlivým firmám a ještě dál k občanově peněžence.

Stručně – průmyslová výroba je za sedm měsíců stejná jako minulý rok. V červenci nejvíce rostla výroba aut – 15 %, ostatní výroba – kromě energetiky – stagnuje nebo někde i klesá. V červnu německý průmysl stagnoval a to je vidět i našich číslech. Nejméně optimismu vzbuzují data o nových zakázkách. Jejich objem vzrostl jen o 2 %. Ovšem pozor je to růstem cen. Hodnota zakázek ze zahraničí, které jsou pro náš průmysl určující, poklesla o 2 %. To není dobrý příslib do dalších měsíců.

Stavebnictví také zaznamenalo pokles – o více než 2 %. Přitom inženýrské stavby poklesly ještě více – tedy nestaví se dálnice a další infrastruktura. Nejhorší je ovšem pokles nově zahajovaných bytů – dva měsíce po sobě je tam pokles o 30 %. Žádné překvapení – při těchto úrocích hypoték, kdo by taky stavěl, že?

Tato málo nadějná data se pak promítají do vývoje maloobchodního obratu – a tam už pomalu začíná jít do tuhého. Prodeje v souhrnu za tři měsíce jsou nižší o 7 % proti minulému roku. Vysoké ceny už tam působí. Pohonných hmot – v turistické sezoně! – se v červenci prodalo o 14 % méně oproti minulému roku. Prostě se nejezdí, nebo se jezdí více nakupovat do Polska.

Ani další čísla o prodejích nejsou optimistická. Prodeje potravin jsou o 5 % nižší, a kde se může ušetřit, tam se šetří – kultura, vybavení domácností, a dokonce i prodeje přes internet jsou nižší než loni.

Není se nakonec čemu divit. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla o 4,4 % meziročně a mírně přesáhla 40 000 Kč. Jenomže při růstu cen o 16 % se její koupěschopnost snížila o desetinu.

A to je zásadní problém. Pokles reálné hodnoty mzdy o 10 % je strašně moc – a hlavně není to konec. Ceny dále rostou a růst mezd jejich tempu nestačí.

Výsledek je vidět na růstu maloobchodního obratu. Teď bych jen uvažoval o tom, kdy se pokles prodejů projeví na situaci výrobců a prodejců. Při sedmiprocentním poklesu prodejů je jisté, že část výrobců začne mít v krátké době problémy a bude vytlačena z trhu. Skončí.

Očekávám, že to budou menší výrobci – přece jen nemají takovou finanční sílu, aby ten tlak vydrželi. Sice jim rostou tržby, ale taky – ještě rychleji – jim rostou náklady a už musí začít prodělávat.

Zatím se ještě nic neděje. Jen jsou vidět takové nesmělé zmínky o tom, že bude hůř. Řečeno s klasikem – dávám tomu ještě tak dva měsíce, anebo „do švestek.“ Ty české švestky zrají koncem září a nejsladší jsou v říjnu. Tak si počkáme…

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.