Varovné signály v globální energetické politice blikaly červeně téměř deset let

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco soudí, že ukončení ruské války na Ukrajině by jen málo přispělo ke zvrácení rostoucích nákladů na energie.

Ve dnech 20. až 22. září se ve švýcarském Luzernu konala konference Schlumberger Digital Forum 2022, na níž vystoupil (kromě jiných) i šéf saúdskoarabského ropného gigantu Saudi Aramco Amin Nasser.

Za hlavní příčiny současné globální energetické krize, kterou nejvíce pociťuje Evropa, označil Nasser očerňování investic do ropného a plynárenského sektoru a špatně promyšlenou politiku energetického přechodu.

Spotřebitelé a podniky v Evropě se s blížící se zimou potýkají s rostoucími účty a příčiny krize jsou hlubší než válka na Ukrajině, řekl Nasser a prohlásil, že varovné signály „blikaly červeně téměř deset let“. Patří mezi ně klesající investice do ropy a plynu a chybné modely toho, jak rychle by svět mohl přejít na obnovitelné zdroje.

Řešením v oblasti energetiky by podle Nassera mohl být „nový globální energetický konsensus“, který by zahrnoval uznání dlouhodobé potřeby ropy a plynu, zvýšení energetické účinnosti a přijetí „nové, nízkouhlíkové energie“, která by doplnila konvenční zdroje. Nicméně podotkl, že by nemělo dojít ke změně globálních klimatických cílů.

Propad investic

„Investice do ropy a zemního plynu se mezi rokem 2014 a loňským rokem propadly o více než 50 %, ze 700 miliard dolarů na něco málo přes 300 miliard dolarů. Letošní zvýšení je příliš malé, příliš pozdní a příliš krátkodobé,“ upozornil Nasser. Přechod společnosti od konvenčních zdrojů energie, jako je ropa a plyn, k solární a větrné energii vyžaduje více než jen změnu ideologie, uvedl dále a poukázal na potřebu udržet stávající dodávky energie v provozu, dokud nebude vybudována infrastruktura, která by zmírnila nevyhnutelné výpadky ve výrobě energie.

Nasser ve svém projevu zmínil znepokojující věc: ropná pole po celém světě se každoročně zmenšují v průměru o 6 % a v loňském roce u některých starších polí to bylo o více než 20 %. Při těchto úrovních vyžaduje pouhé udržení stálé produkce hodně kapitálu.

Tip redakce k tématu: Ilona Švihlíková: České provedení zastropování je ukázkou toho, jak by se to dělat nemělo(Český rozhlas Dvojka, 20.09.2022)

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.