Tichomoří aneb Geopolitika podmořských kabelů v Oceánii

Téma podmořských kabelů v Oceánii je neoddělitelně spjato s geopolitikou Indopacifiku a soupeřením mezi mocnostmi.

Vzhledem k velkým vzdálenostem, které je dělí od zbytku světa, a vysokým nákladům na kabely jsou ostrovní území v Tichomoří náchylnější k závislosti na jiných zemích a podléhají vnějším vlivům. Kabely se také podílejí na eskalaci námořní konkurence mezi státy v kontextu vojenských, ekonomických, demografických a environmentálních otázek, včetně války na mořském dně, upozornil Francouzský institut pro mezinárodní vztahy.

V roce 2022 přenáší 450 optických kabelů táhnoucích se po světovém mořském dně více než 98 % mezinárodních dat a staly se nezbytnými pro správné fungování naší společnosti (viz světová mapa kabelů zde). Podmořské kabelové spojení je pro geograficky izolované tichomořské ostrovy o to důležitější, že jim umožňuje digitalizovat různá odvětví hospodářství a společnosti (průmysl, vzdělávání, zdravotnictví atd.) a udržovat virtuální spojení se zbytkem světa. Pokud je podmořský kabel vyřazen z provozu, satelitní spojení nemůže tuto ztrátu zcela nahradit.

Tichomoří nemělo z nástupu telegrafních kabelů v devatenáctém století žádný prospěch, ale jeho situace se od přelomu 19. a 20. století postupně zlepšovala. V roce 1902 vedl politický podnět „All-Red Line“ k propojení Austrálie a Nového Zélandu se zbytkem světa britskou telegrafní kabelovou sítí. Jedna linka spojovala Vancouver s Brisbane přes ostrov Fanning (Kiribati), Fidži, ostrov Norfolk a Nový Zéland. O několik let později měly být Havajské ostrovy a Guam propojeny s Asií a Spojenými státy. Nyní, v roce 2022, je Tichomoří z velké části pokryto sítí mesh a stalo se jednou ze tří hlavních tras pro přenos dat.

Ačkoli byl růst po většinu prvního desetiletí 21. století omezený, v roce 2011 se investice do nových kabelů rozjely, když na trh vstoupili američtí internetoví giganti Google, Meta, Amazon a Microsoft. Tito poskytovatelé obsahu, které přilákaly změny v digitálních návycích místního obyvatelstva, umožnili zahájení projektů připojení v oblasti, což vedlo k nárůstu počtu kabelů a diverzifikaci jejich tras.

Ostrovní Tichomoří je dějištěm čínsko-amerického soupeření a musí se přizpůsobit, aby obešlo politické obtíže a reagovalo na naléhavou potřebu digitální odolnosti svého obyvatelstva. Tato výzva zřejmě povede ke vzniku řady alternativních kabelových projektů, které nabídnou nové příležitosti v digitální oblasti.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obr.: Emery Walker, Public domain, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.