Jsou za stávající situace podmořské kabely v bezpečí?

NATO se již několik let obává, že by Rusko mohlo jednoho dne zaútočit na podmořské kabely, optické dálnice, které vedou po mořském dně a zajišťují mezikontinentální komunikaci. Tyto infrastruktury jsou pro evropský internet a hladký chod jeho hospodářství nezbytné.

Pokud bude aktuální situace eskalovat, ruská armáda by mohla zaútočit na podmořské kabely určené pro telekomunikace, které zajišťují téměř veškerou mezikontinentální výměnu. Podmořské kabely jsou totiž pro evropský digitální ekosystém životně důležité. Důvod je prostý: údaje o obyvatelích a firmách starého kontinentu, které jsou poskytovány službami GAFA (Google, Apple, Facebook and Amazon), jsou dnes uloženy převážně ve Spojených státech. Přístup k těmto datům je v Evropě závislý na transatlantických podmořských kabelech. Pokud by došlo k jejich napadení nebo poškození, „evropský internet by prostě přestal existovat“, vysvětluje pro La Tribune Jean-Luc Vuillemin, ředitel mezinárodních sítí společnosti Orange.

Kritická komunikační infrastruktura

Jak uvedlo Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS), celosvětová síť podmořských kabelů je nezbytná pro širokou škálu činností nezbytných pro naši moderní společnost, od finančních transakcí po globální komunikaci nebo mezinárodní vědeckou spolupráci. Jen ve finančním sektoru podmořské kabely denně přenášejí finanční převody v hodnotě přibližně 10 bilionů dolarů. Podmořské kabely jsou rovněž zásadní pro transatlantickou bezpečnost, protože vlády se na tuto infrastrukturu ve velké míře spoléhají při své vlastní komunikaci.

V posledních letech se ruská pozornost transatlantickým podmořským kabelům, zejména v severním Atlantickém oceánu, zvýšila úměrně tomu, jak NATO vnímá význam a zranitelnost podmořských kabelů. Moskva má dva hlavní prostředky, kterými může kabely přímo ohrozit: ponorky a hladinová plavidla, která mohou nasadit autonomní nebo pilotované ponorky. Co se týče hladinových lodí, nejznámější je Jantar, který je údajně výzkumným plavidlem, ale je chápán jako špionážní loď, která by mohla nasadit podmořské ponorky k útoku a ničení úseků kabelů.

NATO se dlouhodobě obává, že by se Moskva jednoho dne mohla zaměřit na podmořské kabely. V roce 2017 sir Stuart Peach, tehdejší předseda Vojenského výboru Severoatlantické aliance, bil na poplach. „Existuje nové riziko pro naši prosperitu a způsob života: jedná se o kabely, které protínají naše mořské dno, jejichž přerušení nebo zničení by okamžitě (a katastrofálně) narušilo mezinárodní obchod a internet,“ řekl. Jeho varování tehdy směřovalo přímo k Rusku, jehož lodě byly spatřeny v blízkosti transatlantických podmořských kabelů. V současném kontextu se tyto obavy zjevně znovu objevují.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.