Putin by mohl zablokovat internet v Evropě přerušením podmořských kabelů

Podmořské kabely jsou pro evropský internet a hladký chod hospodářství nezbytné. Jejich sabotáž by měla ničivé následky pro celý kontinent a jeho ekonomiky.

Zatímco NATO pokračuje ve vyšetřování sabotáže plynovodu Nord Stream, další infrastruktury v Baltském moři se stávají předmětem zvláštního dohledu: ropovody a plynovody a internetové podmořské kabely by se mohly stát možnými cíli ruských ponorek.

Severoatlantická aliance již dala na vědomí, že na jakýkoli úmyslný útok proti kritické infrastruktuře spojenců by reagovala jednotně a rozhodně.

Válka se tak z ukrajinského bojiště přesouvá do ledových vod Baltského moře a Atlantského oceánu. Jde o jinou válku, která však může přímo zasáhnout ekonomické jádro Evropy.

Přerušení dostatečného množství síťových kabelů v Atlantiku by mohlo způsobit chaos v Evropě. Británie by se ocitla v izolaci od zbytku světa, ochromily by se finanční transakce a narušila by se vojenská komunikace s USA a mezi členy NATO.

„Naše infrastruktura není příliš dobře chráněna a je nesmírně obtížné ji chránit na tisíce kilometrů,“ varuje profesor Damien Ernst z univerzity v belgickém Liège. „Kdyby byly dodávky plynu z Norska do Evropy přerušeny, došlo by k hrozné recesi. Nebyli bychom schopni ani topit a vyrábět elektřinu. Obavy jsou velmi vážné a opodstatněné. Evropa již nemá žádný manévrovací prostor a nelze vyloučit, že se situace v nadcházejících měsících velmi zhorší,“ míní Ernst.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.