Oxfam: Polovina nejchudších zemí snížila v posledních dvou letech výdaje na zdravotnictví

Podle analýzy národních rozpočtů provedené mezinárodní organizací Oxfam snížila polovina zemí s nízkými nebo středními příjmy výdaje na zdravotní péči, a to navzdory pandemii.

Nová zpráva ukazuje, že tyto země vydávají 27,5 % svých rozpočtů na splácení dluhů – „dvakrát více než na vzdělávání, čtyřikrát více než na zdravotní péči a téměř 12krát více než na sociální ochranu“.

Organizace uvedla, že bohaté země „prohloubily explozi ekonomické nerovnosti“ tím, že kontrolovaly požadavky na splácení dluhů, i když pandemie změnila finanční plány zemí.

„Za každý dolar vynaložený na zdravotní péči platí rozvojové země čtyři dolary na splátky dluhů bohatým věřitelům. Ke snížení nerovností je zapotřebí komplexní odpuštění dluhů a zvýšení daní pro bohaté,“ uvedl Matthew Martin, ředitel mezinárodní poradenské společnosti DFI, která analýzu provedla společně s organizací Oxfam.

Zpráva rovněž informuje o opatřeních sociální politiky přijatých v různých zemích:

Nepál zvýšil výdaje na zdravotnictví o 50 %; Kostarika zvýšila daň z příjmu o 10 %; Palestina zvýšila sociální výdaje o 10 %; Barbados zavedl soubor zákonů na zlepšení pracovních práv žen; Nový Zéland zvýšil DPH o 6 %; Maledivy zavádějí první minimální mzdu.

Více informací najdete v nové zprávě (anglicky) ZDE.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.