Trussová bojuje o přežití v postu premiérky

„Libertariánská džihádistka“, jak ji charakterizoval jeden z konzervativních poslanců, čelí kritice z řad vlastní strany. Někteří už požadují její odchod.

Britská premiérka nastoupila do úřadu na začátku září a už čelí požadavkům na rezignaci z řad vlastní Konzervativní strany. V neděli zkušený poslanec za torry Crispin Blunt řekl v pořadu The Andrew Neil Show na kanálu Channel 4, že Trussová by měla skončit „hned“.

Liz Trussová v pátek, ve snaze zachránit si premiérské křeslo, zrušila svůj hlavní ekonomický plán. Rozhodnutí propustit ministra financí Kwasigo Kwartenga a nahradit ho Jeremy Huntem k uklidnění situace nepřispělo.

Blunt v televizním rozhovoru vyjádřil i názor, že pro Trussovou „hra skončila“ a „nyní je otázkou, jak bude zvládnuto nástupnictví“.

Zdá se, že Blunt není jediný, kdo po měsíčním vládnutí Trussové dospěl k tomuto názoru. Neoficiálně řada konzervativních poslanců míní, že Trussovou je nutné vyměnit vzhledem k otřesům na trhu a klesajícím výsledkům průzkumů veřejného mínění.

Blunt nebyl jediný konzervativní poslanec, který dal v neděli veřejně najevo tvrdou kritiku Trussové. Poslanec Robert Halfon, předseda výboru pro vzdělávání Dolní sněmovny, v neděli sdělil, že premiérka se chová jako „libertariánská džihádistka“, ale dodal, že „v tuto chvíli“ ji nevyzývá k odchodu. V rozhovoru pro Times Radio Halfon naznačil, že premiérka má „hodiny nebo dny“ na to, aby si zachránila práci. Jiní jeho kolegové, kteří hovořili anonymně, nejsou o budoucnosti Trussové v křesle premiérky vůbec přesvědčeni. Jeden z poslanců řekl serveru HuffPost UK: „Minulý týden bych jí dal čas do Vánoc. Teď si myslím, že skončí do konce měsíce.“  Jeden z bývalých ministrů situaci komentoval: „Je to pro mě těžké: Věci jsou teď příliš špatné. Musí odejít.“

Při pondělím jednání v britském parlamentu se Trussová  navzdory výzvám labouristů odmítla dostavit do poslanecké lavice, což vedlo jednoho z ministrů vlády k upřesnění, že se „neschovává pod stolem“. V rozhovoru pro BBC v pondělí večer premiérka uvedla, že chce „přijmout odpovědnost a omluvit se za chyby, které se staly“.

„Chtěla jsem jednat, abych pomohla lidem s jejich účty za energie a vyřešila otázku vysokých daní, ale zašli jsme příliš daleko a příliš rychle,“ řekla. Její nový ministr financí Hunt mezitím zničil její ekonomické plány jedním z nejpřekvapivějších obratů v novodobé politické historii, včetně zrušení zmrazení cen energií, které premiérka opakovaně prosazovala, napsal The Guardian.

Další informace:

V červenci nabídl náš partnerský projekt Cross-Border Talks rozhovor s britským sociologem Gavinem Raem, který se věnoval situaci v Británii a je v mnoha ohledech velmi aktuální. Mimo jiné v něm mluví o politice Liz Trussové ještě před tím než se stala premiérkou i o jejích pokusech stylizovat se do “nové” Thatcherové. Rozhovor je v angličtině s českými titulky (najdete je v nastavení).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.