Kanada: jak budou vypadat města v roce 2100, pokud nebudou splněny klimatické cíle

Kanada se stejně jako další země zavázala do roku 2050 snížit emise. Studie ukázala perspektivu, která nastane, pokud země tento cíl nesplní.

Zatímco se světoví lídři sjíždějí do Egypta na výroční konferenci o klimatu (známou jako COP27), odborníci varují, že země nejsou na dobré cestě k plnění ujednaných cílů v oblasti snižování emisí a ani zdaleka nedodržují své závazky přijaté v Pařížských dohodách z roku 2015. Ty vyzývaly země, aby udržely nárůst průměrné globální teploty výrazně pod 2 °C ve srovnání s úrovní před průmyslovou revolucí a aby pokračovaly v úsilí udržet ji pod 1,5 °C. Britská společnost Uswitch shromáždila odborníky na klima a použila nástroj umělé inteligence nazvaný Midjourney, aby zjistila, jak budou za 70 let při nejhorších a nejlepších klimatických scénářích vypadat velká města. Tzv. tým pro zelenou energii spolupracoval s univerzitou v Oxfordu na odhalení potenciálních důsledků nesplnění klimatických cílů a na analýze údajů o emisích s cílem identifikovat, jak budou jednotlivé země vypadat v roce 2100, pokud budou maximálně ovlivněny změnou klimatu. Vědci použili Midjourney k předpovědi budoucnosti 20 známých míst po celém světě, jako jsou např. New York, Londýn, Paříž, Sydney, Tokio, Barcelona, ​​Peking, Berlín, Dubaj, Moskva nebo právě kanadské Toronto.

V oblasti klimatu má Toronto velmi odvážný cíl – dosáhnout do roku 2040 nulových emisí. Cíl byl stanoven poté, co byla ve městě v roce 2019 vyhlášena klimatická nouze. Podle tvrzení místní vlády by spotřeba fosilních paliv v domácnostech, podnicích a automobilech v Torontu musela být během příštích 20 let zcela ukončena, aby bylo dosaženo cíle do roku 2040. Toto je prý nicméně nezbytné, protože se předpokládá, že změna klimatu v nadcházejících letech způsobí, že počasí v Torontu bude teplejší, vlhčí a s většími výkyvy. Jak bude Toronto vypadat v roce 2100? Nejlepší a nejhorší scénáře pro město byly načrtnuty na obrázcích vytvořených umělou inteligencí od Bena Gallizziho a profesora Sama Fankhausera. Model vytvořený umělou inteligencí předpokládá temné a ponuré Toronto, které má extrémně viditelné znečištění ovlivňující panorama města. Pokud však městská rada a obyvatelé Kanady přispějí k provedení těchto změn, pak platil první obrázek, na kterém jsou pozitivnější vyhlídky.

Další města a jejich nejlepší a nejhorší scénáře jsou vidět na obrázcích níže, kdy kupříkladu bujný Central Park v New Yorku by, pokud by se současné trendy udržely, trvale vyschl. V Londýně by pak mohlo být o 5 procent sušší léto a město by mohlo být do poloviny tohoto století o 3 °C teplejší. Je očekáváno, že se objeví vlny veder a Londýn bude se špatnou kvalitou ovzduší a znečištění šedý a zamlžený. „Je důležité si představit, jak by svět mohl vypadat v příštích několika desetiletích, pokud se nám nepodaří začít se změnami nyní,“ uvedl Ben Gallizzi, energetický expert ze společnosti Uswitch. „Pokud země po celém světě nezačnou měnit své zvyky, pak by následky mohly vést k tomu, že mnoho míst bude vypadat k nepoznání.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.