Kam směřuje německý export?

Objem německého vývozu od roku 2011 nepřetržitě překračuje jeden bilion eur.

Čína a Spojené království v poslední době ztratily na významu jako cílové země německého vývozu. Naopak Francie, Nizozemsko, Polsko a Rakousko získaly na významu. To ukazuje graf webu Statista založený na údajích společnosti Gesellschaft für Außenwirtschaft und Standortmarketing GTAI. Zvláště nápadný je propad Spojeného království z třetího místa v roce 2016 na osmé. Podle Spolkového statistického úřadu v tom sehrál významnou roli brexit, ke kterému došlo na začátku roku 2020. USA jsou na prvním místě od roku 2015.

Čína ztratila na významu i mezi německými vývozci: Podle prognózy GTAI se Lidová republika v roce 2022 umístila mezi nejvýznamnějšími exportními trhy až na 4. místě, když ještě v roce 2021 zaujímala 2. místo. Německý dovoz z Číny však v poslední době stále roste. Jak ukazuje tento graf, obchodní bilance Německa s Čínou nedávno dosáhla nového záporného rekordu.

Podle GTAI z klesajícího významu Číny jako cílové země německých vývozců těží i další obchodní partneři. Mezi deseti nejdůležitějšími prodejními trhy v roce 2022 dosáhly proto všechny země s výjimkou Lidové republiky dvouciferného růstu německých dodávek. Vývoz do USA, zdaleka nejdůležitějšího exportního trhu, se oproti předchozímu roku zvýšil dokonce o 28,7 %.

Německo celkově vyváží výrazně více zboží, než dováží. V takovém případě se hovoří o přebytku obchodní bilance. Celkově objem německého vývozu od roku 2011 nepřetržitě překračuje jeden bilion eur. V krizovém koronavirovém roce 2020 klesl vývoz oproti předchozímu roku přibližně o 9 %. V roce 2021 se hodnota vývozu opět zvýšila o 14 %.

Pořadí cílových zemí německého vývozu podle hodnoty. Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.