Agrochemický oligopol

Agrochemické odvětví je v rukou několika hráčů.

„Kdo ovládá ropu, ovládá země, kdo ovládá potraviny, ovládá lidi.“ Tento citát, připisovaný diplomatovi a bývalému ministru zahraničí USA Henrymu Kissingerovi, připomíná význam a geopolitický rozměr globálních zemědělských a potravinářských otázek, uvedl web Statista.

Zatímco však trhu s ropou a zemním plynem vládne množství velkých ropných společností z celého světa (Spojené státy, Čína, Saúdská Arábie, Evropa atd.), agrochemickému odvětví, které je základem konvenčního zemědělství, stále dominuje malá hrstka hráčů. Tato situace se označuje jako oligopol, což znamená trh, na němž má malý počet prodejců monopol na nabídku, zatímco kupujících je velmi mnoho.

Jak ukazuje infografika níže, pouze čtyři nadnárodní společnosti v současnosti ovládají přibližně dvě třetiny světového trhu s osivy a pesticidy. V sestupném pořadí podle výše tržeb v tomto odvětví v roce 2020 jsou to německý gigant Bayer (18,8 miliardy eur), švýcarská skupina Syngenta (12,6 miliardy eur), americká Corteva (12,5 miliardy eur) a německá BASF (7,6 miliardy eur).

Před několika lety bylo možné zmínit ještě pátého hráče, společnost Monsanto, ale v roce 2016 tuto americkou společnost koupil Bayer za 66 miliard dolarů, což ještě více zvýraznilo koncentraci trhu. Výsledkem bylo, že v roce 2020 pouze společnosti Bayer, Syngenta, Corteva a BASF držely 60 % podílu na světovém trhu s osivy prodávanými v zemědělství a 70 % podílu na trhu s přípravky na ochranu rostlin.

Tato koncentrace není bez zajímavosti pro Organizaci OSN pro výživu a zemědělství (FAO). V roce 2020 Olivier de Schutter, bývalý zvláštní zpravodaj OSN pro právo na potraviny, ve své studii ukázal prstem na „měnící se mocenské vztahy v zemědělsko-potravinářském sektoru a dopad, který to má […]. Toto odvětví se stalo vysoce globalizovaným a dostalo se pod nadvládu velkých nadnárodních korporací“.

Hlavní hráči na světovém trhu s osivy a pesticidy (tržby a podíl na trhu). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.