Jihoameričtí představitelé vyhlásili ultimátum ohledně obchodního paktu EU

Jihoameričtí představitelé vydali ultimátum k dlouho projednávanému obchodnímu paktu EU. “Buď do 6. prosince uzavřeme, nebo neuzavřeme…,“  prohlásil doslova paraguayský prezident.

Evropská unie musí do 6. prosince dokončit dlouho odkládanou obchodní dohodu s jihoamerickým blokem zemí Mercosur, jinak od ní Jihoameričané odejdou a budou místo toho jednat s asijskými zeměmi. Toto prohlásil paraguayský prezident Santiago Peña, který zároveň vyjádřil frustraci z jednání, která se táhnou již více než 20 let, a uvedl, že nastal čas, aby evropští představitelé přijali politické rozhodnutí, zda chtějí dohodu se čtyřmi plnoprávnými členskými státy Mercosuru – Brazílií, Argentinou, Paraguayí a Uruguayí. “To už není technická otázka,” řekl. Smlouva byla v zásadě dohodnuta v roce 2019, EU však dohodu nepřijala, protože některé členské státy, včetně Francie, chtějí před jejím podpisem od Jižní Ameriky další environmentální závazky. Státy Mercosuru to odmítly jako protekcionismus evropských zemí, které se obávají konkurence ze strany vývozu jihoamerického hovězího masa a vína. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v červenci uvedla, že dohoda s Mercosurem je “na dosah”, ale od té doby byl pokrok minimální a podle diplomatů se tato příležitost zavírá. Peña zatím uvedl na Valném shromáždění OSN v New Yorku, že se tam dohodl s brazilským prezidentem Luizem Inácio Lula da Silvou, že pokud nebude obchodní dohoda s EU dokončena do doby, než mu Lula začátkem prosince předá rotující předsednictví Mercosuru, Peña jednání přeruší. Paraguay je předním vývozcem sóji a masa, Peña ovšem tvrdí, že “budoucnost Paraguaye není v potravinách. “Buď to do 6. prosince uzavřeme, nebo to neuzavřeme,” řekl Peña v rozhovoru. “Já jsem ten, kdo se poté ujme prezidentského úřadu, a říkám: ‘Už toho bylo dost’.” “Pokud je tu někdo, kdo může tuto dohodu uzavřít, je to Lula… bude to letos, nebo pokud ne, tak se to nestane vůbec,” dodal. “Jsem v tomhle superpevný. Super pevný. Buď to uděláme hned, nebo to neuděláme vůbec.” Paraguayský prezident, který se minulý měsíc ujal moci na pětileté funkční období, uvedl, že Mercosur připravuje další obchodní dohody se Spojenými arabskými emirátySingapurem. “Se Singapurem uzavřeme dohodu do dvou měsíců,” dodal. “Mohu vás ujistit, že to bude velmi rychlé.”

Bývalý ministr financí a člen představenstva centrální banky, který studoval v USA, Peña má ambiciózní plány, jak katapultovat paraguayskou ekonomiku mezi malou skupinu jihoamerických zemí s vysokými příjmy, jako jsou Chile a Uruguay. Jeho konzervativní strana Colorado ovládá kongres a po většinu posledních 75 let dominovala paraguayské politice. Ministr je přesvědčen, že Paraguay může během několika let dosáhnout investičního ratingu pro svůj skromný zahraniční dluh. “Budoucnost Paraguaye není v potravinách. Budoucností Paraguaye je průmysl,” řekl. “Musíme tedy přemýšlet, jak se budeme průmyslově rozvíjet. Kdo nám pomůže přiblížit se průmyslové budoucnosti: gigant, který od nás bude kupovat pouze potraviny. Podle jeho názoru musí Paraguay posilovat své vazby na Tchaj-wan, který „nám pomůže se zlepšit, stejně jako to udělal on sám”. Paraguay vyslala na Tchaj-wan asi 600 inženýrů, aby studovali pokročilou elektroniku, a Tchaj-pej na oplátku pomohla založit technickou univerzitu v Asunciónu, hlavním městě Paraguaye. Peña chce využít obrovské zásoby levné obnovitelné elektřiny z obří přehrady Itaipú na hranicích s Brazílií k napájení rostoucího výrobního odvětví určeného na vývoz. Brazílie a Paraguay znovu projednávají část smlouvy o této přehradě a Peña doufá, že se mu podaří získat souhlas s vydáním zeleného dluhu v hodnotě desítek miliard dolarů, který bude zajištěn budoucími příjmy z přehrady Itaipú a bude použit na infrastrukturní a rozvojové projekty poté, co budou splaceny náklady na výstavbu přehrady.

Finanční prostředky by se rozdělily rovným dílem mezi oba státy. “Mluvíme o obrovském investičním potenciálu… USD. Jsou to obrovská čísla,” řekl prezident o emisi dluhu. Peňa má také ambiciózní plány na výstavbu nových silnic po celé své rozlehlé vnitrozemské zemi, aby podpořil ekonomiku. Již probíhá výstavba posledního úseku nové dálnice vedoucí přes centrální oblast Chaco, která ji spojuje s Argentinou na západě a Brazílií na východě. Tento projekt je velmi významný, po dokončení dálnice přibližně za dva roky se totiž otevře nová obchodní trasa z brazilského pobřeží Atlantiku do tichomořského přístavu Antofagasta v Chile. Peña, který je ve svých 44 letech jedním z nejmladších vedoucích představitelů regionu, prohlásil, že chce, aby Paraguay “skokově” rostla a opustila image vnitrozemské a izolované země. “Paraguay je na vzestupné křivce, ale já chci tuto křivku zrychlit,” řekl. “Obraz Paraguaye se velmi liší od skutečnosti. To je propast, kterou chci do pěti let zacelit.”

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor -Defensoriadelinmigrante, CC BY-SA 4.0 via Wikicommons

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.