Světová banka tvrdí, že nejchudší potřebují více finančních prostředků než kdy dříve

Od 9. do 15. října se koná v Marrákeši výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Šéfové těchto institucí v pátek vyzvali členské země, aby zvýšily finanční sílu globálních věřitelů a pomohly tak chudším zemím v boji proti chudobě a změně klimatu.

„Čelíme klesajícímu pokroku v boji proti chudobě,“ upozornil prezident Světové banky Ajay Banga ve svém prvním významném projevu od červnového nástupu do funkce. Také zmínil existenční klimatickou krizi, nedostatek potravin, nestabilitu, začínajícímu zotavování z pandemie a důsledky konfliktů, a to i daleko za frontovou linií.

Banga dodal, že svět čelí „dokonalé bouři vzájemně provázaných výzev a geopolitické složitosti, které dohromady prohlubují nerovnost“. Rodilý Ind, naturalizovaný občan USA, varoval před „rostoucí nedůvěrou“ mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi. „Frustrace zemí globálního Jihu je pochopitelná. V mnoha ohledech platí cenu za prosperitu ostatních,“ řekl na plenárním zasedání.

Rizika palestinsko-izraelského konfliktu

Šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová se vyjádřila k aktuálnímu dění a míní, že „palestinsko-izraelský konflikt musí být vyřešen co nejrychleji, protože riziko hospodářského dopadu se každým dnem zvyšuje“ a „čím déle trvá, tím více roste riziko jeho přelévání a tam, kde se jako svět nacházíme, si prostě nemůžeme dovolit více nejistoty a nenávisti“.

MMF má povinnost být neutrální, aby mohl poskytovat „objektivní“ politické poradenství v ekonomických otázkách všem členským zemím, odpověděla Georgievová na otázku, zda může fond iniciovat dialog mezi Izraelem a Egyptem o sporném palestinském území. „Existují instituce, které jsou vhodnější pro sbližování zemí na politické úrovni než fond,“ uvedla.

„MMF se nyní soustředí na pečlivé sledování toho, jaký by mohl být ekonomický dopad nové erupce napětí na Blízkém východě.“

I když je na hodnocení dopadu války na světovou ekonomiku ještě brzy, Georgievová uvedla, že „pro světovou ekonomiku je to nový mrak na ne zrovna slunečném obzoru“.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.