Čínská centrální banka hlásí pokrok v internacionalizaci jüanu

S tím, jak neustále roste ekonomická síla Číny, její pozice v globálním průmyslu a dodavatelských řetězcích nadále roste a funkce jüanu jako mezinárodní rezervní měny a platební měny se nadále posiluje.

Čínská lidová banka (PBC – People’s Bank of China), centrální banka země, nedávno zveřejnila zprávu o internacionalizaci jüanu v roce 2023. Mezi řadou připravovaných opatření PBC zdůraznila svůj závazek prohlubovat dvoustrannou měnovou spolupráci, uvedly čínské noviny Global Times.

Podle průzkumu Banky pro mezinárodní platby z roku 2022 vzrostl podíl jüanu na celosvětovém obchodování s devizami za poslední tři roky ze 4,3 % na 7 %, čímž se jeho globální pozice zvýšila z osmého na páté místo (jüan zaostal pouze za dolarem, eurem, jenem a librou).

Posílila se také schopnost přeshraničního obchodu s jüanem sloužit reálné ekonomice. Od ledna do září 2023 dosáhl celkový objem přeshraničních plateb v jüanech 38,9 bilionů jüanů, což představuje meziroční nárůst o 24 %.

Kromě toho se posílila také role jüanu jako měny pro financování. Byla zavedena řada opatření, jako je zajištění úvěrů domácími bankami v zahraničí a vydávání dluhopisů zahraničními institucemi v tuzemsku, což přispělo k neustálému zlepšování investičního a finančního prostředí jüanu.

Internacionalizace jüanu na jedné straně usnadní pokrok čínské ekonomiky a společnosti, pomůže zvýšit efektivitu jejího zahraničního obchodu a přispěje ke globálnímu rozvoji čínského průmyslu, poznamenal Wang Peng, odborný pracovník Pekingské akademie sociálních věd. Na druhé straně by mohla také zlepšit efektivitu obchodování zemí nebo jiných subjektů, které používají jüan k vypořádání, a pomoci snížit ztráty způsobené kolísáním směnného kurzu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.