Čína zakazuje vývoz technologií vzácných zemin

Soupeření o dominantní postavení v oblasti vzácných zemin pokračuje.

21. prosince Čína oficiálně zavedla zákaz vývozu technologií potřebných k výrobě magnetů ze vzácných zemin. Zákaz se týká jak výroby magnetů ze vzácných zemin, tak rafinace kovů vzácných zemin a technologií souvisejících s těžbou, tříděním a výrobou látek vzácných zemin, informoval portál Metal Miner.

Čína stále ovládá většinu světového trhu se zpracováním vzácných zemin. Většina odborníků proto předpokládá, že toto omezení vývozu bude mít podstatný vliv na americký trh. Pro Spojené státy a jejich spojence by mohlo být obtížné udržet si spolehlivé dodávky materiálů vzácných zemin. K tomuto vývoji dochází v kontextu rostoucího obchodního konfliktu mezi USA a Čínou, kdy si obě země vzájemně omezují transfer důležitých technologických zařízení a materiálů.

Obě země jsou i nadále fixovány na udržení své technologické převahy a zároveň dbají na příslušné zájmy národní bezpečnosti za každou cenu. Z nedávného zákazu vývozu je zřejmý záměr Číny udržet si nadvládu v oblasti kovů vzácných zemin a chránit své strategické zájmy.

Vzhledem k tomu, že státy mimo Čínu aktivně hledají alternativní zdroje minerálů vzácných zemin a technologických řešení, projeví se důsledky tohoto embarga v celé řadě odvětví špičkových technologií, včetně elektroniky, elektrických vozidel a obnovitelných zdrojů energie.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.