Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty zavedly 5% DPH

Financial Times. Země Perského zálivu se snaží zvýšit neropné příjmy, informují Financial Times. 

Zavedení pětiprocentní daně na většinu zboží a služeb, které učinili dva spojenci synchronizovaně, znamená konec doby, kdy rezidenti nemuseli platit daně. Některé sektory nebudou DPH zatíženy, například zdravotnictví, vzdělávací systém a veřejná doprava. Spojené arabské emiráty neuvalily daň na mezinárodní leteckou přepravu. Rijád ovšem zvýšil ceny benzínu tím, že snížil dotace, protože se snaží snížit spotřebu a ulevit státním financím.

Spotřebitelé nárůsty cen i daní kritizují, minulý rok již došlo k zavedení spotřební daně na tabákové výrobky. Úřady uvedly, že bedlivě sledují dodržování zákona a uvedly zatím 247 případů porušení. Zavedení DPH je součástí ekonomického reformního programu korunního prince, protože se snaží zeslabit závislost království na ropě.

Krok má ovšem svá rizika, může vyvolat veřejné rozhořčení v době, kdy se Saúdská Arábie potýká s recesí. Například škrty, které byly zavedeny minulý rok, a které odstranily benefity pro státní zaměstnance, musely být odstraněny kvůli veřejnému pobouření.

MMF zavedení DPH přivítal jako cestu jak zvýšit neropné příjmy. Vláda uvedla, že rozpočet pro rok 2018 bude mít expanzivní charakter, aby se ekonomika dostala z recese. Soukromý sektor být brzděn nižšími státními výdaji. Korunní princ také spustil korupční čistku, kdy byznysmeni i členové královské rodiny musejí zaplatit miliardy dolarů za svobodu.

Jiné země Perského zálivu, které původně počítaly se zavedením DPH v roce 2018, své rozhodnutí odložily na rok 2019. Také v bohatých emirátech si místí stěžovali na zavedení DPH. Jeden z malých obchodníků uvedl, že již nyní mají problémy s recesí, se zpožděným placením od vládních firem a nyní ještě přijde toto.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.