EU vyhlašuje válku plastům: do roku 2030 musí být všechno recyklovatelné

La Reppublica.  Brusel spouští svůj plán na ochranu životního prostředí, podporu inovací a vytvoření pracovních míst. Obaly a nádoby budou sjednoceny tak, aby bylo podpořeno recyklování. Napsal o tom italský list La Reppublica

Kde bude možné zastavit použití mikroplastů, bude povinnost používat jen recyklovatelné plasty do roku 2030 i směrnice pro standardizaci balení a také jejich snazší recyklaci. Po Velké Británii a Číně se přidává také EU s bojem proti plastům a spouští tzv. Public Waste Strategy.

Závazky platící pro producenty a členské státy ještě musejí být upřesněny. Jedno je ale jasné: obaly dostanou nová pravidla pro sjednocení a zároveň pro snazší recyklaci. Cíl je ušetři asi sto euro na každou sebranou tunu a tím pádem učinit konkurenceschopnějším využitím materiálů „z druhé ruky“, což se dnes díky nízkým cenám ropy neděje.

Již nyní jsou aplikována drakonická pravidla na snížení užití nerozložitelných materiálů. Nyní budou nové rigidní normy na použití mikroplastů a budou zavedeny dobře viditelná označení, aby byla jasná rozložitelnost každého produktu. A také přísná pravidla a sankce pro ty, kteří by házeli do moří odpad z lodí.

Evropa za den vyprodukuje 25 milionů tun plastů a jen 30 % (v Itálii je to 41 %) skončí v recyklaci. 85 % z toho co skončí na plážích, jsou plasty a v roce 2050, když budeme pokračovat tímto tempem, bude v mořích víc plastů než ryb.

Spotřeba se ale nezastavuje: produkce se za posledních půl století navýšila dvacetkrát. V roce 2036 se ze současných 311 milionů tun za den stane 630. Jen 14 % celkem se recykluje, 32 % zmizí a každou minutu něco končí v moři – dvě tuny ze tří pak v oblasti Dálného východu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.