Firma Huawei potvrdila, že si vytvořila vlastní operační systém

Čínská firma si pospíšila a vytvořila si vlastní operační systém jak pro chytré telefony, tak pro počítače.

Článek novin South China Morning Post píše, že pokud americké napětí naruší používání Androidu, Huawei bude připravena. Vzhledem k aktuálnosti připomínáme našim čtenářům vývojový kontext z března letošního roku. V květnu 2019 společnost Google oznámila, že Huawei odpojí od systému Android.

Už předchozí americký postup vůči firmě ZTE posloužil jako „zkouška z reality“ pro čínské technologické ambice. Huawei nicméně tvrdí, že svůj operační systém použije jen v „polehčujících okolnostech“.

Huawei si pospíšila a vytvořila si vlastní operační systém jak pro chytré telefony, tak pro počítače. Počítá tak se situací, že současné systémy, které poskytuje Google, už by nemusely být dostupné.

Napětí mezi firmou a americkou vládou by mohlo právě užívání amerických systémů podkopat. Ukazuje se tím, že informace SCMP byly pravdivé, když už před delší dobou odhalily, že Huawei se snaží vytvořit alternativu vůči Androidu. Huawei prý začala stavět svůj operační systém už v roce 2012, tvrdí některé zdroje.

Takže plán B je na stole, což potvrzuje i vedení firmy Huawei. Na druhou stranu ale mluvčí Huawei uvádí, že se neočekává, že tyto systémy budou použity a že je firma ani nechce použít, neboť podporuje jak Android, tak Windows, což je pro ně primární výběr.

Stále existuje duopol mezi Androidem a operačním systémem Apple iOS. I když byly jiné pokusy, například Samsung se systémem Tizen.

Lekce ZTE je tvrdá, připomíná SCMP. Když rivalská čínská firma ZTE byla obviněna z toho, že porušila sankce proti Íránu, pak musela zavřít svou továrnu v Šenzenu na téměř čtyři měsíce, protože většina jejich produktů spočívá na amerických technologiích.

Huawei prozatím své telefony zařizuje systémem Android, a své laptopy Windows. Huawei také oznámila, že bude žalovat americkou vládu, která zakazuje, aby dodávala své zařízení federálním agenturám.

Ilustrační obrázek: Autor – Another Believer – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54086466

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.