Prolomí italské rozhodnutí přidat se k Jednomu pásmu, jedné stezce ledy?

Itálie se má k čínské iniciativě přidat příští týden při návštěvě čínského prezidenta v Římě.

Podle nových informací se Itálie chystá na to, vypůjčit si peníze od Asijské banky pro infrastrukturní investice, informují Asia Times. Zpráva se objevila v souvislosti s tím, že se Itálie nedávno rozhodla přidat se k čínskému projektu Jednoho pásmu, jedné stezky. Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) je vedena Čínou.

Rozhodnutí je kontroverzní v rámci skupiny G7, Evropské unie, ale také v Itálii. S tím, jak se evropské ekonomiky, italská pak zvláště, ekonomicky zpomalují, nutnost přidat se k AIIB je silnější než obavy z čínského vlivu.

Čínský odborník z Centra pro Čínu a globalizaci Wang Chuej-jao je toho mínění, že hospodářské spojenectví Itálie a Číny bude pro místní ekonomiku pozitivní právě kvůli hospodářskému zpomalení. Jak dále zdůraznil, pokud se Itálie k čínské iniciativě opravdu přidá, jak se očekává, půjde o prolomení ledu. Rozuzlení chystá návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Římě příští týden.

Italské připojení k projektu Jednoho pásma, jedné stezky přirovnává Wang k připojení Velké Británie k AIIB, po čemž se do banky přihlásilo dalších 97 zemí světa. USA přitom svoje spojence neúspěšně tlačily k tomu, aby se k čínské bance nepřidaly.

Ovšem Wang dále poznamenal, že také Francie nebo Japonsko už podepsaly dohody z Čínou, které prakticky podpořily čínskou iniciativu, ale explicitní podpora chybí.

Z Bruselu zaznělo, že potenciální angažování Itálie v projektu Jednoho pásma, jedné stezky i AIIB představuje událost, která mění pravidla hry. Bez finančních půjček z AIIB by pro iniciativu Jednoho pásma, jedné stezky bylo těžké se v členské zemi EU uchytit.

Italský premiér Guiseppe Conte v pátek prohlásil, že Itálie a Čína podepíší memorandum o Jednom pásmu, jedné stezce. Ovšem zdůraznil, že je nezávazné.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.