Vyřídí naši borci Jordana Petersona?

Fejeton Adama Votruby se zaměřil na téma diskutované přednášky kanadského psychologa Jordana Petersona v Olomouci a na to, jak “sportovně” si umíme poradit s kontroverzemi.

Rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller v sobě nezapře sportovního ducha. Rozhodl se pozvat do svého království dalšího kontroverzního zápasníka. Tentokrát je to kanadský psycholog Jordan Peterson.

Našim sportovním fanouškům netřeba připomínat památné vystoupení Noama Chomského před pěti lety. Ten při své návštěvě Čech a Moravy zůstal věren poučce, že kontroverzní myslitel je takový myslitel, který někomu šlape na kuří oko. V našich končinách přišlápl nohu českým protikomunistickým partyzánům. Prohlásil totiž, že českoslovenští disidenti pod komunistickým jhem příliš netrpěli, alespoň ne ve srovnání s disidenty v Chile. S tímto levým hákem si však na nás nepřišel. Veterán Alexandr Vondra mu to bravurně vrátil prudkým direktem, když prohlásil, že žid Chomsky je známý antisemita. Chomskému proto nezbylo než se vrátit do Spojených států s ostudou.

Tentokrát by si mohli na své přijít pro změnu levostraníci. Jordan Peterson je soupeřem, který pro ně představuje zajímavou výzvu.

Ostatně naši borci se již na něj od minulého týdne připravují. O rozbor Petersonovy zápasnické metody se postaral na Deníku Referendum Petr Bittner. S vytříbeným literárním slohem charakterizuje Jordana Petersona takto:

 „Jordan Peterson působí jako oživlé monstrum vytvořené šíleným profesorem podle předlohy přednáškového modelu TEDex, jehož misí mělo být plošně urychlit osobnostní růst vyššího managementu a zefektivnit tak kapitalismus, jenže něco se zvrtlo, monstrum za dramatické půlnoční bouře uteklo z laboratoře i s laptopem a zmocnilo se myšlení poloviny populace. Je to ultimátní řečník ze soukromého semináře osobnostního růstu, který se naučil důvtipně předstírat, že je akademik…“

Ohrozit soupeřovu branku střelou z dálky se pokusil i Luděk Jirka na témže listu. Prohlásil, že Peterson nemá na univerzitní půdě co pohledávat, protože nemá potřebnou erudici vzhledem k tématu přednášky.

Mimochodem musíme smeknout před investigativní žurnalistikou konkurence. Našemu reportérovi se totiž nepodařilo z vedení olomoucké univerzity vytlouci téma Petersonovy přednášky ani pod hrozbou přímého a brutálního násilí. Zajatí pracovníci rektorátu se dušovali, že dotyčný sportovec ještě ani pozvání nepřijal, natož, aby bylo známo, jaké téma si pro svou přednášku zvolí. Lhali nám bídáci!

Doufáme tedy, že kontroverzní zápasník skutečně dorazí. Fandové filozofického zápolení by si mohli přijít na své. Už teď je však zřejmé, že s nějakým nečestným šlápnutím na kuří oko si na nás nepřijde. Bude-li hrát nečestně tím lépe. Splatíme mu to stejnou mincí a pošleme ho zpátky za oceán.

Ilustrační foto: Autor – Quist, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76958127

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.