Cla nebudou. USA se s Mexikem dohodly

Mexiko Spojeným státům přislíbilo posílit ochranu jižní hranice s Guatemalou a také podporu pro z USA vrácené azylanty.

Prezident USA Donald Trump pozastavil zavedení cel pro Mexiko. Opatření mělo platit od pondělí. Trump nyní říká, že jižní soused USA učiní „silná opatření“ k zadržení migrace ze střední Ameriky do USA. Cla potřeba nebudou.

Dohoda s Mexikem byla oznámena v pátek v noci hned poté co se Trump vrátil z cesty po Evropě. Ovšem chybí v ní některé silné požadavky, které americká administrativa protlačovala. Společná americko-mexická deklarace říká, že USA okamžitě rozšíří svůj návratový program pro azylanty. Mexiko, kam se azylanti z USA mají vrátit, jim má poskytnout práci, zdravotní péči a vzdělání. Mexiko přislíbilo bezprecedentním způsobem posílí kontrolu hranice s Guatemalou a také patroly Národní gardy po celé zemí i další opatření včetně důrazu na boj proti pašerákům lidí.

Americkou hranici nyní překračuje za jeden měsíc více než sto tisíc lidí. Ne každý ale požaduje v USA azyl, migranti mohou čekat celý rok, než o něj  požádají. Trump vyhrožoval Mexiku 5% cly na vývozy do USA v případě, že nezastaví „nelegální migranty“, kteří do USA přicházejí přes Mexiko. Každý měsíc by cla s Mexikem narostla o 5 % až k 25 % v případě, že by se nepovedlo dosáhnout dohody. Minulý rok dovezly Spojené státy z Mexika zboží v hodnotě 378 miliard dolarů. Velká část z těchto dovozů jsou auta a autodíly. Řada členů Republikánské strany Trumpa před podobným krokem varovala kvůli negativním ekonomickým dopadům.

Psali jsme také více zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.