Cena za ruský komplex S-400: USA Turecko odřízly od stíhaček F-35

Turecko se nebude podílet na vývoji amerických stíhaček. Nákup asi stovky strojů se také konat nebude.

Spojené státy s konečnou platností zakázaly Tureckou účast na programu vývoje stíhacích letounů F-35. Důvodem pro rozhodnutí je skutečnost, že turecká vláda nakoupila ruský protiraketový systém S-400, sdělil Bílý dům.

Ve vyjádření Bílého domu se zdůrazňuje, že americké stíhačky-bombardéry F-35 není možné využívat společně s ruskou špionážní technikou, jejímž účelem je zjišťovat informace o bojových schopnostech těchto letadel. Pořízení systému S-400 podlamuje povinnosti členů NATO nenakupovat ruskou vojenskou techniku a zbraně.

Situace se může promítnout negativně do vzájemné spolupráce Turecka a NATO, ale podle vyjádření Bílého domu bude Washington i nadále s Tureckem spolupracovat. Důsledky ukončení spolupráce na vývoji stíhaček budou pro Turecko znamenat ztrátu 8,2 miliard eur v investicích. Pro USA bude znamenat přenos výroby z Turecka výdaje v hodnotě 445-535 milionů eur, oznámil Pentagon.

USA předtím už oznámily, že stíhačky F-35 nebudou do Turecka prodány. Původně se mělo jednat asi o sto strojů. Donald Trump z toho, že si Ankara pořídila ruský komplex, obvinil administrativu Baracka Obamy – ta měla odmítnout prodej amerického protiraketového systému Patriot a donutila tak Turecko k nákupu systému S-400.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.