Ruský protiraketový systém S-400 se podílí na společném cvičení v Srbsku

Je to poprvé, kdy se sofistikovaný protiraketový systém účastní vojenského cvičení v zahraničí.

Rusko poskytlo ve čtvrtek 24. října divizi svého protiraketového systému S-400 do Srbska, kde se má zúčastnit vojenského cvičení, píše server Euractiv.

Podle informací ruského ministerstva obrany se jedná o první případ, kdy se bude sofistikovaný protiraketový systém S-400 a také raketová baterie Pancir podílet na vojenském cvičení v zahraničí. Rusko je tradičním spojencem Srbska, i když Bělehrad se snaží udržovat vztahy také s NATO a s Evropskou unií. V roce 2006 se Srbsko prohlásilo za vojensky neutrální zemi, ale v roce 2015 se stalo partnerem v programu NATO Partnerství pro mír.

Srbská strana informovala o tom, že vojenské cvičení s názvem Slovanský štít 2019 cílí na simulování využití spojených bojových skupin k obraně proti průzkumným a ofenzivním akcím nepřítele. Vojenské cvičení má trvat do 29. října.

Srbská armáda spoléhá na sovětské nebo ruské vybavení. Od Ruska získala v posledních letech stíhací letadla typu MiF-29, helikoptéry a také obrněná vozidla. Obě země také kooperují v oblasti zpravodajství.

Rusko patří k zemím, které odmítají uznat nezávislost Kosova a podporují Srbsko, kde působí mírové jednotky NATO. Rusko je hlavní dodavatelem zemního plynu do Srbska, kde je většinovým vlastníkem tamní firmy pro dodávky plynu ruský Gazprom.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.