Pompeo prý zpochybnil význam Ukrajiny pro USA

„Myslíte si, že Američany zajímá Ukrajina,“ měl údajně v rozhovoru prohlásit americký šéfdiplomat.

Údajné komentáře ministra zahraniční USA Mike Pompea před jeho očekávanou návštěvou Ukrajiny dostávají hostitelskou zemi do podivné situace. Pompeo před návštěvou v Kyjevě hovořil ve smyslu zpochybňujícím důležitost Ukrajiny pro USA, informuje Reuters.

Ukrajina se ocitla na tenkém ledě už díky impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa, ve kterém hraje významnou roli Trumpův telefonní rozhovor s Volodymyrem Zelenským, prezidentem Ukrajiny.

Pompeo se chystá podniknout odloženou cestu na Ukrajinu ve čtvrtek a bude nejvýše postaveným představitelem USA, který zemi navštíví od začátku impeachmentu prezidenta Trumpa.

Pompeo byl minulý týden obviněn, že v rádiu na reportérku, která mu položila otázku ohledně Ukrajiny, křičel: „myslíte si, že Američany zajímá Ukrajina“? Americký šéfdiplomat potom řekl, že reportérka při rozhovoru lhala ohledně toho, že interview bude mít neveřejnou část, ale nerozporoval samotný obsah rozhovoru.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij celou kauzu nekomentoval v rámci své strategie držet se od impeachmentu Donalda Trumpa co nejdál.

Ukrajinský analytik Volodymyr Fesenko k tomu říká, že Ukrajina není v pozici, kdy by si mohla stěžovat. „Nemusí se nám líbit, co údajně Pompeo řekl, ale nemůžeme si dovolit Pompea kritizovat. Nemůžeme dát najevo náš negativní postoj,“ cituje Fesenka Reuters.

Oficiální vyjádření ministerstva zahraničí Ukrajiny Pompeovu návštěvu považuje za demonstraci podpory Ukrajině, píše dále Reuters.

Z pohledu americké strany se Washington zaměřuje na podporu Ukrajiny a boj proti korupci. Podle slov bývalého ministra zahraničí Ukrajiny Pavlo Klimkina představují USA speciálního partnera, ale kontext Pompeovy návštěvy zhodnotil jako „nepříznivý“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.