Stále víc Ukrajinců nevnímá Euromajdan jako „revoluci důstojnosti“

Přesto si ale 59 % dotázaných nepřeje „vrátit se“ na Ukrajinu v roce 2013, ukázal průzkum.

Na Ukrajině se snížil počet lidí, kteří události na Majdanu před šesti lety vnímají jako legitimní změnu vlády. Nicméně negativní vztah k Rusku se na Ukrajině nezměnil. Ukrajina nyní slaví šesté výročí „revoluce důstojnosti“, která proběhla v roce 2014.

Konkrétním důvodem připomenutí si události v roce 2014 se stal návrh poslance za Porošenkovu politickou stranu Volodymyra Vrjatroviče. Profesí historik navrhl, aby došlo k uzákonění událostí roku 2014 jako „revoluce důstojnosti“. Nápad ale podle expertů udělal výročí medvědí službu.

Charkovský sociolog Oleg Pucharcev k tomu uvedl, že by bylo lepší, kdyby Vrjatrovič mlčel. Pucharcev míní, že i když je Majdan nejednoznačný, obsahoval prvky, které byly velmi pozitivní pro společnost a podobní „radikální idioti“ událost jen kompromitují.

Prosincový průzkum Centra Razumkova ukázal, že 45 % dotázaných vidí události roku 2014 jako „revoluci důstojnosti“, ale více než 40 % je vidí přesně naopak. Buď jako „nelegitimní změnu vlády“ nebo prostě jako „převrat“.

Je možné, že by „revoluce důstojnosti“ měla ještě méně fanoušků, kdyby nedošlo k anexi Krymu a vývoji na Donbase. Patriotismus tak spojuje i ty s nejednoznačným viděním Euromajdanu.

Nicméně průzkum ukázal ještě jeden poznatek: 59 % dotázaných by se nechtělo vrátit na Ukrajinu před rokem 2013.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.