Čína se chystá vyhrát studenou válku 2.0

Pro USA bude dnes Čína mnohem nebezpečnější protivník, jednak kvůli demografii a také kvůli technologickým ambicím.

Spor o Huawei a síť 5G je takový předvoj toho, co přijde, píše na stránkách novin Financial Times John Thornhill.

Studená válka mezi USA a Sovětským svazem byl souboj Titánů, vedený 45 let na řadě front od ekonomické po technologickou, zasáhl všechny země a málem lidstvo dovedl na kraj jaderné katastrofy.

Nynější rivalita mezi USA a Čínou se sice odehrává v jiné době, ale nebude o nic méně nebezpečná, píše Thornhill. Pro USA bude Čína mnohem nebezpečnější protivník, jednak kvůli demografii a jednak  kvůli technologickým ambicím.

USA a Sovětský svaz od sebe byly hermeticky odděleny, zatímco USA a Čína jsou propojeny na řadě úrovní – ekonomické, technologické či kulturní. V roce 2018 byla Čína hlavním obchodním partnerem USA. Čínský TikTok patří k velmi užívaným aplikacím i v USA, v USA zase studují čínští studenti.

Nová studená válka se navíc bude odehrávat i v kyberprostoru. Tato studená válka je spíše o civilním softwaru a technologických inovacích. Internet se stává i nástrojem kontroly, nejen komunikace. Ten, kdo dokáže ovládat internet věcí, bude mít geostrategickou výhodu. Právě zde upevňuje Čína svou pozici, nynější bitva o Huawei – to je jen první ochutnávka toho, co přijde.

Bylo by svůdné si myslet, že neshody plynou ze střetu osobností jako je Donald Trump a Si Ťin-pching. Převládající názor nicméně říká, že americký postoj k „angažmá“ s Čínou se nenávratně změnil a že v lepším případě lze doufat, že obě země zůstanou jen „na začátku“ nové studené války, ale nevydají se na vrchol.

Americká změna postoje je podmíněna dvojím zklamáním. USA se totiž domnívaly, že rostoucí čínská prosperita a čínské zapojení do světového dění povede k demokratizaci země. Totéž se očekávalo od internetu.

To se ale se nestalo. Čína je druhou největší ekonomikou světa a Čínská komunistická strana je stále pevně u moci. The Great Firewall (velká firewallová zeď) umožnila Číně zablokovat globální internet, ale zároveň se zapojit do kybernetických útoků.

Thornhill cituje Roberta Atkinsona, prezidenta nadace pro informační technologie. Atkinson říká, že Čína v řadě technologií USA již předehnala a masivně dál investuje. USA musejí rychle jednat. Atkinson se domnívá, že USA musejí mít vlastní národní průmyslovou strategii. Říká, že představa, že „volné trhy, podnikatelský duch a majetková práva“ stačí k úspěchu, neodpovídá historické zkušenosti a je naivní.

V 60. letech na vrcholu studené války vydávaly USA rekordní sumy na výzkum a vývoj, připomíná Atkinson, dnes jsou v porovnání výdajů na výzkum a vývoj k HDP na úrovni roku 1955.

Může být ironií dějin, že Číňané pochopili lekci studené války lépe než americké elity. Technologické inovace jsou otázkou národní bezpečnosti.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.