Rok 2020 ve znamení zlaté horečky

Jaké jsou hlavní důvody pro rekordní cenu zlata v letošním roce?

Zlato trhá rekordy a noviny Financial Times nabídly svým čtenářům podrobnější pohled, proč tomu tak je. Z jejich přehledu pro naše čtenáře vybíráme.

Cena zlata trhá rekordy. V uplynulém týdnu překročila hranici 2000 dolarů za trojskou unci. Jedná se o roční nárůst o 36 %, na který nedosáhnou ani akciové indexy.

Dokonce i zkušení odborníci, kteří se v obchodu se zlatem pohybují více než třicet let, jsou udiveni aktuálním vývojem. Někteří varují před bublinou. Jedním z důvodů je politika centrálních bank. Kvůli pandemii jsou úrokové sazby zpět na nule či dokonce v záporu. Tato skutečnost se odráží rovněž na výnosech z dluhopisů. Moc prostoru na zhodnocení tedy nezbývá. Obavy z inflace a politika kvantitativního uvolňování tak vytváří prostor pro zlato jako zajímavé aktivum. Zlato ale nepřináší úrok, nicméně ve světě nízkých výnosů jeho role roste.

Dokonce i investoři v hedgeových fondech přiznávají, že zlato „má něco do sebe“ a uvádějí, že vzhledem k rostoucí peněžní zásobě může jeho cena i nadále růst. Zlato je atraktivní ochrana jak proti inflaci, tak proti zesílenému sporu mezi USA a Čínou. Pozor, nejde ale o šperkařství. Poptávka po zlatu na šperky naopak zkolabovala, a to dokonce v Indii. Jedná se o zlato ve formě finančního aktiva.

Zastánci zlata tvrdí, že zlato se stále používá málo. Jen 3 % aktiv jsou celosvětově drženy ve zlatě, což je ve srovnání s 80. léty nízká úroveň. Ne všichni investoři ale „naskočili do zlatého vlaku.“ Někteří tvrdí, že si tím investoři jako Warren Buffet vytvářejí svou vlastní realitu. Investoři kupují, protože cena jde nahoru.

Žně ovšem zažívají i firmy poskytující sejfy, kam se dá zlato bezpečně uložit. Lidé navíc nechtějí moc držet zlato v bankách, protože nedůvěřují klasickému bankovnímu systému.

Vzhledem ke slabosti dolaru i ostatních měn, je poptávka po zlatu či stříbru logická. Lidé mají pocit větší jistoty, že jejich bohatství má fyzickou podobu.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.