Metropolita Ilarion: Křesťané by měli slavit Velikonoce ve stejnou dobu

TASS. Volokolamský metropolita ruské pravoslavné církve Ilarion (Alfejev) řekl v rozhovoru pro agenturu TASS, že by bylo vhodné, aby všichni křesťané mohli slavit Velikonoce ve stejnou dobu.

Letošní velikonoční svátky slaví západní a východní křesťané ve stejnou dobu a datum společných Velikonoc  se většinou podle rozdílného počítání sejde jednou na čtyři až pět let. Jak Ilarion řekl, papež František už v této věci zahájil iniciativu. Nicméně podle ruského kněze by v takovém případě muselo být vybráno jako jednotné datum pro všechny křesťany pravoslavné počítání, které sahá až do 4. století n. l. (první nikajský koncil).

Metropolita Ilarion zhodnotil pozitivně vztahy mezi ruskými katolíky a ruskými pravoslavnými a to, jak se rozvíjejí v posledních 25 letech. Obě církve spolupracují například v rámci Křesťanského mezi konfesního poradního výboru v Rusku a společně si 26. dubna připomenout pronásledování církví v bolševickém Rusku a SSSR vzhledem k výročí ruské revoluce 1917.

Ruský prelát také zhodnotil ve svém velikonočním rozhovoru otázku sjednocení římskokatolické a pravoslavné církve, které byly rozděleny v roce 1054. Ilarion řekl, že rozdělení církví je “porušením vůle Spasitele o jednotě jeho učedníků” a došlo k němu díky lidské slabosti a hříšnosti. Právě proto se s tímto rozdělením nelze smířit. Podle něj bylo havanské setkání papeže Františka s patriarchou vší Rusi Kirilem krokem dobrým směrem. Obě církve by se měly v budoucnu jistě ne sjednocovat, ale přibližovat v celé řadě otázek, dodal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.