Libanon má díky Macronovi nového premiéra

Podle vysoce postavených libanonských zdrojů byla mediace francouzského prezidenta zásadní pro výběr Mustafy Adíba na post premiéra země.

Premiérem Libanonu po rezignaci celé tamní vlády se stal Mustafa Adíb, diplomat, který doposud působil jako velvyslanec v Německu, informovaly noviny The Independent z 1. září 2020, str. 49. Adíb po své nominaci slíbil, že zformuje vládu v rekordním čase a ta se bude věnovat realizaci klíčových reforem, které pomohou k návratu důvěry Libanonců i zahraničního společenství v reformy.

Abíd byl designován premiérem země libanonským parlamentem a prezidentem Michelem Auonem několik hodin před tím, než do Libanonu přiletěl francouzský prezident Emmanuel Macron na svou druhou návštěvu po tragickém výbuchu v bejrútském přístavu.

Macron před svou druhou cestou varoval před občanskou válkou v Libanonu a slíbil, že se pokusí donutit rozdělené lídry politických sil v zemi k tomu, aby bojovali proti korupci a také provedli nutné reformy. Podle vysoce postavených libanonských zdrojů byla mediace francouzského prezidenta zásadní pro výběr Adíba na post premiéra země.

Diplomat Mustafa Abíd je málo politicky známý, pochází z libanonského Tripolisu a je sunnitským muslimem. Má ovšem také podporu šíitského Hizballáhu, Pokrokové socialistické strany, prominentního drúzského politika Valída Jumblatta nebo Křesťanského svobodného vlasteneckého hnutí současného prezidenta Libanonu. Abíd byl od roku 2013 ambasadorem v Německu, předtím působil v univerzitním prostředí ale i jako poradce bývalého premiéra a miliardáře Nádžiba Mikatiho.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.