Libanon má staronového premiéra. Před rokem ho svrhly protesty

Sunnitský politik a bývalý předseda vlády, kterého svrhly protesty, Saad al Harírí se vrací na post premiéra země.

Libanonský prezident Michel Aoun začal ve čtvrtek konzultace s představiteli parlamentu, jejichž výsledkem by mělo být nalezení kandidáta na nového premiéra země.

Podle informací agentury Reuters byl v této situaci možným kandidátem na předsedu vlády Libanonu sunnitský muslimský politik a bývalý premiér Saad al Harírí. Očekává se, že ale bude čelit řadě problémů při své snaze navigovat frakční politiku země a vytvořit novou vládu.

Poslední pokus, který zprostředkoval francouzský prezident Emmanuel Macron, se nezdařil a politická scéna marně hledala dohodu o novém předsedovi vlády. Libanon přitom čelí finanční, ekonomické a sociální krizi, kterou ještě zhoršují dopady pandemie.

Harírí je považován za spojence západních zemí i zemí Perského zálivu. Sám se prezentuje jako politik, který je schopen vytvořit reformní vládu a oživit tak francouzské snahy o prosazení reforem jako podmínky pro další zahraniční pomoc Libanonu. Čtvrteční jmenování Harírího je paradox: jednalo se o premiéra, kterého skoro před rokem svrhly lidové protesty v Libanonu, požadující radikální změny v libanonské politice. Reakce na jeho nové jmenování je obecně skeptická, ale vyvolala také hněv a výsměch. Harírí se stal premiérem Libanonu už po čtvrté.

Psali jsme:

Ilustrační obrázek: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63863460

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.