Putin navrhl zákon, který bývalým prezidentům udělí doživotní senátorství

Bývalý prezident Dmitrij Medveděv by se tak v souladu se zákonem na jaře mohl stát doživotním senátorem.

Ruský prezident Vladimir Putin předložil Dumě novou verzi zákona o formování druhé komory ruského parlamentu, Rady federace. Návrh souvisí se změnami ruské ústavy, které byly přijaty v ústavním referendu letos na začátku července. Zákon by mohl být přijat ve třetím čtení už během listopadu.

Podle návrhu se senátorem může doživotně stát bývalý prezident země, funkci však může odmítnout. Během tří měsíců od odchodu z funkce hlavy státu musí bývalý prezident Ruska vyjádřit své přání stát se senátorem, tj. členem Rady federace. V případě, že byly jeho prezidentské plnomoci ukončeny dříve, může o senátorský post požádat do tří měsíců od doby platnosti nového zákona. Pro bývalého prezidenta nepočítá Putinův návrh s nějakou zvláštní čestnou funkcí v Radě federace.

V Rusku se tento zákon zatím bude týkat jenom jednoho člověka, bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva.

Podle politologa Alexandra Požalova Putinův pozměňovací návrh nepočítá s tím, že by bylo možné funkci senátora kombinovat s dosavadní Medveděvovou funkcí místopředsedy Bezpečností rady. „Procedura vstupu bývalého prezidenta do Rady federace vyžaduje politické rozhodnutí, senátorem se nestane automaticky. A aparátně-politický status takovéhoto senátora je výjimečný, protože o přechodu do Rady federace rozhoduje on sám“, upozornil dále politolog.

Pokud bude Putin potřebovat Medveděvův návrat do centra veřejné politiky s novým imidž, je možný jeho přechod do Rady federace v roli předsedy, dodává politolog. Ovšem i v případě, že Medveděvův návrat v plánu nebude, pozice senátora zachová jeho postavení jedné z klíčových politických osobností.

Bývalý prezident se stane senátorem na základě prezidentské kvóty, která se s novou ústavou zvýšila ze 17 na 30 lidí (z celkového počtu 170 členů Rady, pozn. red.). Znamená to, že na základě svého rozhodnutí může prezident jmenovat celkem 30 členů Rady federace. Jenom sedm z nich může být jmenováno doživotně, ostatní prezidentem jmenovaní senátoři jsou jmenováni do funkce na šest let. Prezident doposud této své pravomoci nevyužil. Nyní jsou všichni senátoři zastupiteli regionů a jsou jmenováni na pět let, což je funkční období gubernátorů a regionálních zastupitelských sborů, které je do Rady vysílají. Nová úprava a možnost prezidenta jmenovat své „federální“ senátory je považována za snahu Kremlu mít kontrolu nad druhou komorou parlamentu bez ohledu na volební dynamiku v regionech. Požalov počítá s tím, že by se první federální senátoři jmenovaní Putinem mohli v Radě federace objevit už na jaře, jakmile padne rozhodnutí o senátorství Medveděva.

Podle současně platné ruské ústavy jsou senátoři po dobu, kdy vykonávají úřad, právně nedotknutelní.

Vedle toho obsahuje Putinův návrh zpřísnění tzv. „trestního filtru“. Dosud platilo, že senátorem se nemůže stát člověk odsouzený za těžké, zvláště těžké nebo extremistické zločiny. Podle nového návrhu se bude zákaz týkat i osob odsouzených za provinění střední závažnosti podle více než 50 paragrafů trestního zákona, včetně například korupce, šíření vědomě nepravdivých informací, opakované porušení pravidel mítinků, veřejné výzvy k extrémismu, výzvy k separatismu nebo použití násilí vůči představitelům státní moci. Tito občané se nemohou stát senátory pět let po vymazání trestu z rejstříku trestů. Podobná pravidla by měla platit i pro poslance Státní Dumy, řekl jeden z autorů novelizace ústavy Pavel Krašeninnikov. Duma už letos na jaře přijala změnu volebního zákona, která zamezuje odsouzeným občanům kandidovat na poslance.

V návrhu na zpřísnění trestního filtru není žádné dvojí dno, zvláště s ohledem na jiné nedávné úpravy zákonů v Rusku, které se týkaly omezení pasivního volebního práva odsouzených občanů, upozornil právník a bývalý senátor Konstantin Dobrynin. „Jednalo se o rezonanční zákony, které dále omezily možnosti nesystémové opozice a změnily volební systém ve sterilní vydýchaný prostor,“ míní Dobrynin. Podle těchto pozměňovacích návrhů tedy podléhá právo být nominován na úřad senátora stejným omezením, jaká se týkají pasivního volebního práva.

Psali jsme:

Putin navrhl Dumě zákon o Státní radě

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.