Jak působí Čína v Latinské Americe?

Imperialismus v Latinské Americe právě díky působení Číny na tomto kontinentu zastaral.

Vijay Prashad pro Asia Times tvrdí, že imperialismus je díky Číně v Latinské Americe zastaralý. Uvádí také venezuelského ministra zahraničí, který popisuje, jak Čína zachraňuje Venezuelu a další země před americkou šikanou.

V roce 2018 navštívil prezident Nicolas Maduro Čínu a podepsal řadu důležitých smluv. Pode Madura si obě dvě země vybudoval vztah „vzájemného přínosu“. Jedna z dohod se týkala mise bydlení. Čína by se měla účastnit výstavby více než 13 000 bytů v Caracasu.

Média se často soustředí jen na ropný obchod mezi zeměmi, či na pomoc, kterou Čína Venezuele posílá, ale vztahy mezi oběma zeměmi jsou podstatně hlubší. Čína do Venezuely investovala miliardy dolarů. Prashad hovořil s venezuelským ministrem zahraničí, který uvedl, že čínské zdroje byly zásadní k udržení suverenity Venezuely vůči americké agresi.

V březnu poslala čínská vláda dvě dodávky materiálu k boji proti pandemii koronaviru. Následovaly dodávky ventilátorů, léků a ochranných pomůcek.

Čínský velvyslanec ve Venezuele hovořil o strategickém spojenectví obou zemí a také o podpoře venezuelskému lidu proti „krutým a kriminálním jednostranným sankcím“.

Politika nepřátelská vůči Venezuele začala již za George W. Bushe, pokračovala a vlastně se prohloubila za Obamy, pokračoval v ní i Trump. Nezdá se, že by příští prezident Biden mínil tento přístup měnit.

Během pandemie USA zvýšily tlak na Venezuelu, nedovolily vládě, aby se dostala k finanční pomoci a mohla obchodovat. O neustálém vyhrožování svržení vlády ani nemluvě.

Jenže Venezuela má problém obsloužit dluh, který vůči Číně má. Prý je to ale považováno za problém týkající se sankcí, které znemožňují zemi normálně ekonomicky fungovat.

USA v minulém roce spustily nový program, América Crece. Je to vládní iniciativa, která chce podpořit investice amerických firem v oblasti Karibiku a Latinské Ameriky. Prashad tvrdí, že hlavním cílem programu je zabránit čínským investicím v regionu.

Venezuelský ministr zahraničí uvádí, že vítá iniciativu USA ke zvýšení přítomnosti jejich firem v regionu, ale nemají právo bránit zemím v obchodování s jinými zeměmi.

Když byl Pompeo v Guyaně a lobboval za ExxonMobil, řekl také jasně, ať se země vyhýbá Číně. Venezuelský ministr zahraničí tvrdí, že Guyana má právo si sama určit, s kým bude obchodovat. USA nemají žádná exkluzivní práva jako komerční partner.

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza tvrdí, že América Crece je vlastně upgradeovaná Monreova doktrína. Arreaza tvrdí, že „kolonialismus je zastaralý a že si nemohou dovolit další studenou válku v regionu“.

Problémy jsou vidět u zemí s úzkými vazbami na USA. Například brazilský ministr zdravotnictví chtěl nakoupit čínskou vakcínu. Bolsonaro, brazilský prezident a spojenec Trumpa, hned agresivně psal na Twitter, že Brazilci nejsou pokusní králíci a z geopolitických důvodů nákup vakcíny odmítl.

Arreaza si pochvaluje, že Čína obchoduje se zeměmi, aniž by se vměšovala do jejich vnitřních záležitostí. Což je zcela něco jiného než jak se choval Mezinárodní měnový fond, který tlačil na programy „strukturálního přizpůsobení“.

Protože Čína respektuje suverénní výběr dané země, pak je důvěryhodným partnerem pro region a bude v našem rozvoji hrát velkou roli i v budoucnosti, zakončil Arreaza.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.