Jazzové okénko Jana Schneidera: Cuba Libre, And It’s Supposed To Be Love a Bitter Funeral Beer)

V dnešním jazzovém okénku představí Jan Schneider další tři jazzové kompozice. Nechybí freejazz ani inspirace africkým foklórem.

Do nového roku s novým objevem! Saxofonista a flétnista Michel Roques byl pro mě hudebníkem zcela neznámým – a nebyl jsem sám, svědčí o tom i (na youtube) nepatrný počet posluchačů Roquesovy skladby „Cuba Libre“, která zcela připoutala mou pozornost. Je to freejazz mých snů, úžasně nápaditá flétna, nádherně dynamický a melodický kontrabas (Benoit Charvet), který tvoří osóvou linku skladby, a perlivé až výbušné bicí (Franco Manzecchi). Nu, ano, ten můj „nový“ objev je sice už trochu „letitý“, ale na druhou stranu, to více než půlstoletí dokonale prověřilo, že to bylo trio „velkých jazzových synů“!

Dnešní třetí skladba bude „těžký nářez“, proto pokládám za vhodné před ní vložit něco velmi laskavého. Mou jazzovou favoritkou je Abbey Lincolnová, a tak si dovolím z jejího repertoáru nabídnout její vlastní skladbu „And It’s Supposed To Be Love“. Citlivý doprovod je dílem pianisty Jamese Hurta, hráče na marimbu Bobby Hutchersona, kontrabasisty Michaela Bowie a bubeníka Alvestera Garnetta. Refrén zní sice trochu jako pop-music, ale je více než vyvážen krásným tématem a drobnými hudebními vtípky.

Kdysi jsme si v Horních Počernicích – s Vráťou Brabencem, Jirkou Durmanem a mým bratrem Jiřím – prozřetelně nahráli hudbu na svůj pohřeb, protože jsme nechtěli, aby tam nastal nějaký nekulturní trapas, když je to tak neopakovatelná příležitost, premiéra a současně derniéra, a tak k tomu člověk musí přistupovat odpovědně. Třeba jako Císařův pekař, který ukázal dvořanům, jak se správně lomí rukama. No, a teď jsem narazil na nádhernou, stejně zodpovědnou švédskou partičku, která se jmenuje Bitter Funeral Beer Band a takto v roce 1984 zahrála svou základní skladbu „Bitter Funeral Beer“, inspirovanou africkým folklórem. Takže jestli tu hornopočernickou nahrávku nenajdu, tak toto bude mustr, jak správně naříkat a lomit rukama. Holt, není nad optimistické vkročení do nového roku! (Skladba začíná na 24:01 min.) A jestli se na tom bude někomu zdát něco divného, pak ano, správně, je to na 15/8.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.