Právě jsem se vrátil z Moskvy…

Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell zhodnotil svoji nedávnou návštěvu v Rusku.

V rámci našeho informačního servisu přinášíme ukázku z aktuálního příspěvku Josepa Borrella. Celý příspěvek si můžete v angličtině přečíst zde.

Právě jsem se vrátil z velmi komplikované návštěvy Moskvy (psali jsme zde – pozn. red.), na které jsem se pustil do diskuse o složitém stavu vztahů mezi EU a Ruskem. Už několik let jsou na nízké úrovni a dále se zhoršují po nedávném vývoji spojeném s otravou, zatčením a odsouzením Alexeje Navalného a souvisejícím hromadným zatýkáním tisíců demonstrantů.

Účelem této mise bylo přímo vyjádřit důrazné odsouzení těchto událostí ze strany EU a řešit prostřednictvím diplomacie proces rychlého zhoršování našich vztahů s Ruskem a pomoci připravit nadcházející diskuse Evropské rady o vztazích mezi EU a Ruskem .

Agresivně uspořádaná tisková konference a vyloučení tří diplomatů EU během mé návštěvy naznačují, že ruské orgány nechtěly využít této příležitosti ke konstruktivnějšímu dialogu s EU. I když to není zcela neočekávané, je to politováníhodné i ze strategického hlediska Ruska. Jako EU budeme muset vyvodit důsledky, pečlivě přemýšlet o směru, kterým se chceme vydat vzhledem k našim vztahům s Ruskem, a postupovat jednotně s odhodláním.

Při svých výměnách s ministrem Sergejem Lavrovem jsme kromě otázek lidských práv a odlišných názorů zkoumali také širší aspekty našich vztahů, včetně potenciálu spolupráce při řešení globálních výzev, jako je např. pandemie Covid-19 a klimatická krize.

Tuto cestu jsem naplánoval s cílem vyjádřit postoje EU a zdůraznit naše základní obavy, ale také vyzkoušet, zda se v některých oblastech, kde se naše zájmy sbližují, můžeme zkusit spolupracovat a začít budovat určitou důvěru. Na samém konci našeho setkání jsme se bohužel prostřednictvím sociálních médií dozvěděli o vyhoštění tří diplomatů EU kvůli neopodstatněným obviněním, že účastí na demonstracích nedodrželi svůj status zahraničních diplomatů. Požádal jsem ministra Lavrova, aby toto rozhodnutí změnil, ale bezvýsledně.

Vrátil jsem se do Bruselu s hlubokým znepokojením nad perspektivami vývoje ruské společnosti a ruskými geostrategickými možnostmi. Moje setkání s ministrem Lavrovem a zprávy zaslané ruskými úřady během této návštěvy potvrdily, že Evropa a Rusko se oddělují. Zdá se, že Rusko se postupně odpojuje od Evropy a pohlíží na demokratické hodnoty jako na existenční hrozbu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.